НОВИНИ

Изборният ден в някои страни членки на общността вече приключи

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:50, 09.06.2024
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Европа ще излъчи 720 свои представители за Европейски парламент, сред тях - 17 български евродепутати.

Днес гласуване има в 21 от 27 страни членки на общността.

Изборният ден в някои страни от ЕС вече приключи, така е и в Белгия. Най-дълго ще гласуват в Италия - до 22.00 ч. българско време. В Австрия крайнодясната Австрийска партия на свободата печели европейските избори. Очаква се такава да бъде тенденцията и в целия Европейски съюз. Значително увеличение на резултатите на крайнодесните партии за сметка на групи като либералната "Обнови Европа" и "Зелените". Как гласуваха някои от европейските лидери и водещи кандидати на партиите?

"Като кандидати, сега очакваме решението на избирателите. Ясно е, че Европа се нуждае от проевропейски курс. Трябва да работим заедно и да намираме общи решения. Ето защо се надявам, че тези, които отказват сътрудничество на европейско равнище, няма да получат силен мандат. Нуждаем се от проевропейски път за бъдещето", категоричен е Манфред Вебер - лидер на ЕНП.

"Очаквам най-добро представяне, което означава, че Социалдемократите в Европа ще имат силен резултат. Това е важно за Европа, важно е за демократична, социална и силна Европа", заяви Никола Шмит - водещ кандидат на ПЕС.

"Надявам се на силен резултат за "Зелените", защото от това зависи дали ще вървим към климатична неутралност и просперитет в Европейския съюз. И разбира се, към ясна защита на демокрацията и свободата. Това отстояват "Зелените", това очаквам и от днешните избори", каза Тери Рейнтке - водещ кандидат на Европейската зелена партия.

"От изхода от вота ще зависи дали Евросъюзът ще продължи с екологичната трансформация, с декарбонизацията на нашите индустрии. Дали този преход ще се осъществи по социално справедлив начин. Освен това вотът засяга и войната и мирът в Европа", подчерта Валтер Байер - лидер на Европейската левица.

Вижте прякото включване на Десислава Апостолова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори 2024 - Резултатът
Избори 2024 - Резултатът
Борусия Дортмунд изпрати Марко Ройс с прощално видео
Борусия Дортмунд изпрати Марко Ройс с прощално видео