НОВИНИ

Чествания по повод Шипченската епопея се провеждат при Паметника на свободата

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:21, 24.08.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Отбелязваме 147 години от Шипченската епопея. На връх Свети Никола се състои кулминацията на националните чествания, които започнаха на 19 август. Тази година тържествата премиват под знака на 90-годишнината от освещаването на Паметника на свободата.

Именно тук, през горещия август 1877 г. българските опълченци, заедно с войните на руския император, успяват да отбраняват прохода под връх Свети Никола и да не позволят на армията на Османската империя да го премине. Смята се, че именно сражението в прохода Шипка обръща хода на Руско-турската освободителна война и прави възможно подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г.

Днес честванията започнаха с литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий, а в своето приветствие вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза, че не само трябва да помним примера на тези, които са дали живота си за свободата на България и за възстановяването на българската държавност, а трябва всеки ден да мислим какво биха направили те, ако видят днешните ни грешки.

"Как щяха да погледнат героите на Шипка на тази кавга за националния празник? Та нали Трети март беше бленуваното събитие за независимост и свобода, за което те дадоха живота си? Как щяха да погледнат на опитите да се пренаписва историята, да се забравят фактите, да се подминават, да се оставят на забвение, само защото някой е решил, че не е удобно да споменава името на освободителите ни заради днешната геополитическа конюнктура? Сигурно щяха да ни опростят. Днес, ако сме разбрали правилно героизма на Шипка, ще искаме единение", каза Илияна Йотова.

А на 26 август 1934 г. на връх Свети Никола е осветен и открит Паметникът на свободата. Паметник, който има дълга история на своето изграждане, обединила, както казват всички, "от цар до пъдар". Днес деветгодишно дете припомни и това, което написа дядо Вазов:

"...има едно име, що вечно живей
и в нашта исторья кат легенда грей,
едно име ново, голямо антично,
като Термопили славно, безгранично,
що отговор дава и смива срамът,
и на клеветата строшава зъбът.

О, Шипка!"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На живо по БНТ 3: Старт на Колоездачната обиколка на България
На живо по БНТ 3: Старт на Колоездачната обиколка на България