НОВИНИ

Воден режим и в Приселци - на какво се дължи сушата?

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Деян Михайлов
10:54, 24.08.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

Липсата на достатъчно питейна вода е проблем за много села и от Варненска област. Село Приселци е едно от населените места, подложени на неофициален воден режим.

Проблемът в село Преселци във Варненска област съществува от десетилетия, но през последните години се задълбочава и то - именно през летните месеци. Тук населението се увеличава драстично, както и потреблението на вода.

Снимки с дрон са показали, че в селото са изградени над 130 басейна, но безводието мъчи хората всеки ден. Най-тежко е за живеещите в горната част, които почти нямат вода и трудно се справят с елементарни битови дейности.

"Бидони. Пълним бидони с въздух. Тук преди 2-3 дни мина едно младо момиче, засече водата - 34 кубика. Това не е вода, това е въздух, но ние го плащаме".

Хората казват, че през последните години проблемът с липсата на вода се е изострил.

"Водата няма налягане. Не можем да ползваме перални, миялни и така нататък. И се принуждаваме да инвестираме. 1300 лв. да съм дал, за да монтират хидрофор. А водата продължавам да я плащам на цената, на която продава ВиК", казва Валери Киров, жител на Приселци.

Село Приселци ползва вода от язовир Камчия, чийто обем се понижава, показват последните данни на Министерството на околната среда и водите.

"Проблем в Приселци с водата е имало от години, но въпросът е, че тази година е наистина много зле, защото засушаването е жестоко. Режимът няма как да го направим. Ако спрем, ще е или през 2 часа, през 3 часа, като се напълни водоемът, ще отива надолу водата", обясни кметът на селото Румен Илиев.

Едно от възможните обяснения за липсата на вода в селото е непрекъснато увеличаващото се население.

"Има регистрирани 1230 човека в селото. А реално са 4500. Нещата се утежняват от година на година, понеже селото продължава да расте, строи се, връзват се нови абонати, без да се предвиди, че водата не стига".

Сред възможните решения на проблема с безводието е изграждане на нов водопровод от село Близнаци до Приселци.

"14 улици са направили нов водопровод, а 142 къщи са се захранили от него. ВиК направи пълна проверка с камери, провериха всички водопроводи, намери се на две места, беше затлачено, затиснат, затворен водопроводът. Някои кранове бяха с годините затрупани, но се решиха тези проблеми".

ВиК има още проблеми за решаване в региона. Обещанието на новото ръководство на дружеството е, че работата ще продължи. Хората обаче се надяват и на помощта на природата, на повече дъждове и снегове, които да напълнят язовирите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брадли Баркола поведе в класацията на голмайсторите във френската Лига 1
Брадли Баркола поведе в класацията на голмайсторите във френската Лига 1
Алекс Микелсен и Лоренцо Сонего ще играят на финала на тенис турнира в Уинстън-Сейлъм
Алекс Микелсен и Лоренцо Сонего ще играят на финала на тенис турнира в Уинстън-Сейлъм