НОВИНИ

Четири жертви при катастрофа с румънски автобус на пътя Велико Търново - Русе: Какви са причините (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
20:26, 06.08.2022
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Четири жертви и 8 ранени при тежката катастрофа с румънски автобус на главния път Велико Търново - Русе през изминалата нощ. Движението в участъка беше спряно повече от 13 часа. Спешно от Румъния на летище "Горна Оряховица" кацнаха 5 хеликоптера, за да транспортират до Букурещ пострадалите хора.

Само на 14 километра от тази тежка трагедия в следобедните часове имаше и втора катастрофа на същия път, но в района на село Самоводене. За щастие без пострадали.

Румъния изпрати 5 хеликоптера за ранените при катастрофата край Велико Търново

Румънските туристи късно снощи се прибирали от екскурзия в Истанбул към Букурещ. На главния път Велико Търново - Русе, при село Куцина, автобусът им се удря в спряла на пътя кола, в която нямало хора, а след това се блъска в крайпътно дърво.

Разследващите: Преценяват се действията на шофьорите на автобуса, катастрофирал край Велико Търново

Трима загиват на място, а други девет са откарани във великотърновската болница. Тунч Танер е сред първите хора, които се оказват на мястото на инцидента. Мъжът често пътува по този участък, който по думите му е изключително опасен.

"Пътят е много лош", споделя шофьорът Тунч Танер.

Няколко часа по-късно един от пострадалите издъхна от тежка черепно-мозъчна травма в болницата, с което жертвите на катастрофата станаха четири.

"Останалите пациенти са обгрижени и обслужени от нашите екипи, стабилизирани са, извършени са първични хирургични обработки. Петима от тях са румънски граждани, останалите са граждани на Република Турция", допълни д-р Красимир Попов, изпълнителен директор МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

По обяд на летището в Горна Оряховица кацнаха пет румънски хеликоптера с медицински екипи на борда, които пристигнаха във великотърновската болница, за да прегледат пострадалите си сънародници. На място пристигна и консулът на страната у нас.

По-късно с линейки пострадалите румънци бяха транспортирани отново до летището, където с хеликоптерите бяха извозени към Букурещ.

"Консулът на Република Румъния ме информира, че такъв е техният протокол за спешна помощ, тоест щом имат такива граждани, които са пострадали в чужбина, те имат ресурса и възможностите да си ги извозят и да си ги поемат за долекуване в техни болници", добави д-р Красимир Попов, изпълнителен директор МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

Петимата пострадали румънци при катастрофата в България пристигнаха в Букурещ следобед. Спасителните хеликоптери кацнаха на стадион "Динамо", откъдето пострадалите бяха транспортирани до близка болница.

Първата пристигнала е 36-годишна жена с политравма в стабилно състояние. Тя не помни какво се е случило. Останалите пациенти са две жени и двама мъже с множество наранявания и фрактури.

Във великотърновската болница за лечение остават двама турски граждани, които са в стабилно състояние. Единият от тях е настанен в ортопедичното отделение, а другият в хирургия.

Работи се по всички версии за тежката катастрофа, заявиха на извънреден брифинг от Окръжната прокуратура във Велико Търново и Националната следствена служба. Продължат и разпитите на пътниците в автобуса и шофьорите.

"Задържани са в момента за срок до 24 часа двама шофьори на румънския автобус и се изясняват действията, като основно към техните действия е насочена преценката на доказателствата", заяви Илиян Благоев, говорител на Окръжна прокуратура - Велико Търново.

"По всички версии се работи, както при всяко ПТП, както човешка грешка, вина на шофьора, техническа неизправност, както всички останали неща, които биха допринесли за това произшествие", каза още Бранимира Вергова, следовател в НСлС.

Ще се проверява и състоянието на пътя и дали то може да е причина за тежката катастрофа, заявиха още разследващите.

Оглед на място са извършили и експерти на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". Според тях има недостатъци в пътната инфраструктура на това трасе и необезопасени обекти в крайпътното пространство.

Вижте още в прякото включване на Мирела Дончева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитров и Рубльов стартират срещу шампионите от Уимбълдън на двойки на Мастърса в Монреал
Димитров и Рубльов стартират срещу шампионите от Уимбълдън на двойки на Мастърса в Монреал
Пламна заведение на къмпинг Китен, гръмнали са 3 газови бутилки (СНИМКИ)
Пламна заведение на къмпинг Китен, гръмнали са 3 газови бутилки (СНИМКИ)