Цифровите COVID сертификати на ЕС: Какво трябва да знаем?

от БНТ
15:54, 17.09.2021
Чете се за: 03:12 мин.
Още
Слушай новината

Трите варианта на цифров COVID сертификат на ЕС (за ваксинация, за преболедуване и за проведено изследване), утвърдени и у нас, съдържат специален QR код, чрез който оторизираните власти в държавите от ЕС могат да проверяват валидността му. Българските сертификати са съвместими със системите на другите държави от ЕС. По регламент цифровият зелен сертификат е безплатен.

Със своя заповед министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров утвърди образците за Цифров COVID сертификат на ЕС за извършена ваксинация срещу COVID-19. В заповедта, под формата на приложения, са посочени образците за Цифрови COVID сертификати на ЕС за завършена ваксинационна схема, за незавършена ваксинационна схема и за завършена смесена ваксинационна схема.

Сертификати се издават на всяко лице, което е било ваксинирано срещу COVID-19 в държава членка на ЕС, независимо от броя на поставените дози. Броят на дозите се посочва в цифровия сертификат на ЕС за COVID, за да се вижда ясно дали курсът на ваксинация е завършен. Сертификатът се създава в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената ваксинация и се предоставя по искане на лицето, получило ваксина срещу COVID-19, от медицинския специалист, приложил ваксината, или от общопрактикуващия лекар.

Освен за извършена имунизация с направения брой ваксинации (според вида на ваксината срещу COVID-19), в системата за генериране на зелен цифров сертификат може да бъде получен също и сертификат за преболедуване от COVID-19. Той е наличен само за преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с COVID-19. Сертификатът е валиден от 15-ия до 180-ия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване за COVID-19.

Лицата, които са с отрицателен резултат от проведено PCR изследване или от бърз антигенен тест за COVID-19, също могат да получат Цифров COVID сертификат на ЕС за изследване за COVID-19. Сертификатът е валиден до 72-ия час от датата на пробовземане при проведено PCR изследване и до 48-ия час от датата на вземане на пробата при проведен бърз антигенен тест за COVID-19. При поискване сертификатът се предоставя на лицето от лабораторията, която е извършила изследването.

Всеки от трите цифрови COVID сертификата на ЕС (за ваксинация, за преболедуване и за проведено изследване) могат да бъдат свалени и в електронен формат от интернет страницата на Националната здравна информационна система.

От края на август официалното приложение на България за сканиране и валидиране на Digital Green Certificate – COVID CHECK BG беше одобрено от Google и публикувано в Google Play Store.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Цената на тока за бизнеса продължава да е много висока
Цената на тока за бизнеса продължава да е много висока
Барселона обяви загуби от близо 500 милиона евро
Барселона обяви загуби от близо 500 милиона евро