НОВИНИ

ЦИК ще отговаря за организацията и провеждането на машинния вот

Избирателите отново ще могат сами да решат дали да пуснат вота си на машина или с традиционната хартиена бюлетина

цик отговаря организацията провеждането машинния вот
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:14, 03.09.2020
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Машинно гласуване във всички секции на страната, с изключение на тези с под 300 избиратели. Възможност на всеки сам да избира дали да пусне своя вот на машина или с традиционната хартиена бюлетина. Одитът, тестването и сертифицирането на устройствата за гласуване ще се извършва с Държавна агенция „Електронно управление“ съвместно с представители на Българския институт за стандартизация и на Българския институт по метрология. Това решиха депутатите с одобрените на първо четене промени в Изборния кодекс.

Автори на новите текстове са управляващите от ГЕРБ, с които на практика цялата отговорност за организацията на процеса се прехвърли на Централната избирателна комисия (ЦИК). Именно с това изрази несъгласие председателят Стефка Стоева, която реши да се оттегли от поста.

„В епидемична обстановка тези машини ще се дезинфекцират, възможно е и да се повредят“, аргументира предложението за смесено гласуване Цвета Караянчева. Като друга причина тя посочи и по-възрастните избиратели, които не са свикнали да боравят с такива устройства.
Със законопроекта се въвежда забрана за образуване на избирателни секции извън страната при прекратена или преустановена дейност на задграничното представителство. Управляващите са разписали и възможност, в случай на усложнена епидемична обстановка, продължителността на изборния ден да бъде удължаван до 48 часа.

„Предвиждате машинно гласуване, което е нещо хубаво, но го въвеждате по вашия си начин – некадърно“, отправи критика депутатът от БСП Явор Божанков. Според опозицията в текстовете на законопроекта има много въпроси за изчистване, правейки ги объркващи, а изпълнението – трудно.

За БСП всичко това има една единствена цел – управляващите да прехвърлят на ЦИК евентуалния провал на машинния вот.

Подобна теза застъпиха и от ДПС. „Управляващото мнозинство в законодателния орган да не прехвърлят топката на ЦИК“, настоя Йордан Цонев, подчертавайки, че изборната комисия не разполага с такива възможности.

Според председателят на движението Мустафа Карадайъ единствено държавата трябва да закупи машините, да изработи софтуера, да обезпечи сертифицирането, както и правилната им експлоатация и съхранение. Само така ще бъде гарантирана сигурността на вота, смята той.

„Вие обричате машинното гласуване на провал с този проект“, заяви Карадайъ от парламентарната трибуна, според когото е недопустимо възлагането на технически дейности на изборната комисия.

От движението имаха и свои промени в Изборния кодекс, но те бяха отхвърлени от мнозинството. Сред тях бяха отпадане на задължителното гласуване, отпадане на квадратче „Не подкрепям никого“ в бюлетината, отпадане на принципа на уседналост, както и възстановяване на стария ред за образуване на избирателни секции в чужбина. От партията за пореден път предложиха да има и възможност за политическа агитация на майчин език с осигурен превод, както и за определяне на нов праг на валидност на преференциалния вот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интер картотекира юноша на Ботев (Пд)
Интер картотекира юноша на Ботев (Пд)
Карамаринов остана начело на федерацията по лека атлетика
Карамаринов остана начело на федерацията по лека атлетика