САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

COVID съветите на проф. Кантарджиев: Прегръдки с приятели – не. Балове и сватби – на открито

от БНТ
12:37, 26.06.2020
5144
Чете се за: 00:55 мин.
Животът
covid съветите проф кантарджеиев прегръдки приятели ndash балове сватби ndash открито
Снимка: БГНЕС

Увеличението на случаите на COVID-19 у нас се дължи на неспазване на мерките, настоя директорът на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Хората се заблудиха и започнаха да се събират на много и големи групи и се появиха огнища поради няколко факта – първо поради религиозни причини. Някои други религиозни общности решиха да правят събирания на представителите от различни региони от страната.

Появиха се и много случаи в затворени общности в наши градове. Това доведе до мобилизация на колегите от РЗИ, които започнаха да взимат много материали от самите огнища, което несъмнено предполага увеличение ва случаите", обясни той пред "Фокус".

Според Кантарджиев многото новозаразени не се дължат на високия брой изследвания последните седмици.

"Ако в началото не бяха взети навременни мерки на ден щяха да бъдат регистрирани не по 100, а по 1000 случаи", отбеляза той и продължи: "В момента големият брой случаи са главно от карантинирани хора без симптоми, засега няма страшно".

Професорът призова хората като се срещнат с приятели и близки по улиците да не се прегръщат и целуват.

"Много са ми смешни някои като тръгнат да се ръкуват. В цяла Югоизточна Азия, когато се видят хората, се покланят, което свидетелства уважение, че се срещнал близък или познат. Няма нужда да му се хвърляш на врата. Това ако се спазва ще имаме намаляване на случаите.

Грозно е, хората са като отвързани – абитуриентски балове, празненства, сватби. Правете ги на открито, с дистанция. Обслужващият персонал по ресторантите да е с маски, в моловете да не се струват хора, на закрито всички да са с маски", призова той.

Проф. Тодор Кантарджиев каза още, че обществото трябва да се научи да слуша специалистите и да спазва препоръките им.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Банев в съда: 20 месеца съм под строг тъмничен режим
Банев в съда: 20 месеца съм под строг тъмничен режим
Расте броят на заразените с COVID -19 в Кюстендил
Расте броят на заразените с COVID -19 в Кюстендил