НОВИНИ

Южното Черноморие чисто от коронавирус, сочи проучване

bnt avatar logo
от БНТ
17:15, 25.06.2020 (обновена)
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

На фона на нарасналите случаи на COVID-19 у нас, Южното Черноморие е сигурна и чиста туристическа дестинация. Това показа мащабно имунологично изследване в Бургас.

Утре на бургаското летище се очаква да кацне първият чартърен полет с туристи от Амстердам. За да се чувстват в безопасност, днес здравните власти бяха категорични - разпространението на коронавирус в региона не е тревожно. Доказва го мащабно изследване в региона за изградения имунитет срещу COVID-19, в което се включиха 2300 души.

Димитър Николов - кмет на Община Бургас: Това проучване категорично доказва вече методически и научно, че в Бургас и в бургаския регион под 1% от жителите са се докосвали до COVID-19.

Доц. д-р Ангел Кунчев - държавен здравен инспектор: Изключително ниска циркулация на вируса и изключително нисък риск за хората, пребиваващи на това място през следващите седмици и месеци.

Това ще е и акцентът в рекламата на региона - Южното Черноморие е сигурна и чиста туристическа дестинация.

Николина Ангелкова - министър на туризма: За хората, които работят в сектора, е много важно, особено по Черноморието, да правим това, защото допълнително дава комфорт и сигурност на гостите на курорта и ще ги задържи.

Доц. Цветан Велинов - декан на бургаския Медицински факултет: Вероятността да участва някой в ПТП по Южното Черноморие е по-висока, отколкото да се разболее от коронавирус.

Предстои и втора част от изследването, която ще бъде след сезона, за да се разбере каква част от работещите в туризма са влезли в безсимптомен контакт с вируса.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама българи от кланицата в "Тьонис" са в болница с коронавирус
Двама българи от кланицата в "Тьонис" са в болница с коронавирус
РЗОК - Враца е под карантина заради служител с COVID-19
РЗОК - Враца е под карантина заради служител с COVID-19