НОВИНИ

CROSSBAR CHALLENGE

crossbar challenge
bnt avatar logo
от БНТ
11:41, 27.09.2023
Чете се за: 06:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Не можеш да си закупиш увереност. Звучи налудничаво, но е абсолютната истина. Ако даден човек просто страда от липса на вяра в собствените възможности и е склонен да се подценява, то трудно може да се очаква от него, че ще демонстрира самочувствие и/или лидерски качества. Предлагам ви следния пример във футболно отношение, който вероятно ще помогне на тази теза да бъде добре защитена.

Запознайте се с Михайло Мудрик. През януари 2023 година Челси, в типичния си стил само да добавя, плати на Шахтьор Донецк 89 милиона паунда, за да закупи бързоногото крило и да го привлече в Лондон. Сума, която изглежда стряскаща дори за модерните футболни времена. Безспорно Мудрик има умения да играе в по-голям отбор от украинския Шахтьор, но дали наистина струва толкова много пари? Толкова много пари! Около трансфера имаше всякакви подозрения и дали сумата не е завишена прекалено изкуствено заради войната в Украйна – все теории, които трудно могат да бъдат доказани. Но както и да е – Мудрик се озова в столицата на Англия, облече „синия“ екип и ... толкова.

До момента зад гърба си украинецът има 22 мача за Челси и нито един гол. Така и не успява да порази противниковата врата, което няма как да е добра индикация за който и да било офанзивен футболист, пък какво остава за човек, за когото са платени близо 90 милиона паунда. Факт, който съвсем разбираемо, не е избягал от полезрението на мениджъра на лондончани Маурисио Почетино. Наставникът решава, че ще опита да помогне на крилото да намери увереността си чрез забавен, но явно в неговите очи и полезен метод – игра, в която се опитваш да уцелиш горната греда с удари извън наказателното поле на тренировъчното игрище. Така наречения – crossbar challenge (в буквален превод – предизвикателството „горна греда“). Почетино разказва на драго сърце подробности от този задочен спор, което по принцип не е особено присъщо за треньорите:

„Михайло ми сподели, че не иска да играе повече срещу мен, защото аз винаги го побеждавам. Отвърнах му – да, така е, защото аз имам вярата в себе и успявам да намеря баланса между нея и уменията си. Все пак съм на 50 години и знам какво правя. Ти си още млад и трябва да опознаеш самия себе си", споделя аржентинският наставник.

Вчера двамата за първи път завършили наравно в игричката си. Трудно е да се повярва, че това би се отразило веднага на играта и представянето на офанзивния играч, макар че явно в очите на Почетино това е стъпка в правилната посока и рано или късно подобни миниатюрни успехи ще дадат отражение и в истинска, състезателна среда. Михайло Мудрик до момента взе участие в пет от шестте срещи на тима си през сезона във Висшата лига, като започна 2 от тях като титуляр. Фигурата му продължава да провокира коментари и реакции на Острова най-малкото защото той беше доста близо до това да подпише с друг отбор от града – Арсенал, но в последния момент размисли и реши да не потегля към северен Лондон. Преди да дойде в Англия Мудрик беше вкарал 10 гола в 18 срещи за Шахтьор в първата половина от сезон 2022/2023. Запитан какво мисли за формата на играча си на пресконференцията преди двубоя довечера срещу Брайтън в турнира за Купата на лигата, Почетино отговори красноречивото:

„Не можеш да си купиш увереност на пазара. Но е време да намерим начин да започнем да откриваме начин как да стимулираме вярата и самочувствието си. Това е изключително важен аспект от работата на всеки треньор – да се трудиш и на психологическо равнище, да успееш да го убедиш, че е само на едно докосване до топката, на един пас или на един изстрел от гола.“

„Не можеш да си закупиш увереност на пазара“ звучи по-скоро като мото или като надписи, който бихте видели по улиците, сътворен с графити. Но е изречение, излязло от устата на мениджър на един от най-богатите клубове в света. Парадоксално!

Автор: Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жребият за 1/16-финалите за Купата на България ще бъде изтеглен на 3 октомври
Жребият за 1/16-финалите за Купата на България ще бъде изтеглен на 3 октомври
Уилиам Чолов пръв на ринга на Балканското първенство в Албена
Уилиам Чолов пръв на ринга на Балканското първенство в Албена