НОВИНИ

ЦСКА спечели Купата на България

bnt avatar logo
от Калоян Николов
19:44, 19.05.2021
Чете се за: 05:52 мин.
Български футбол
ЦСКА триумфира с Купата на България
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Отборът на ЦСКА-София спечели тазгодишното издание на турнира за Купата на България по футбол.

Във финалния сблъсък футболистите на Любослав Пенев победиха с минималното 1:0 тима на Арда (Кърджали), благодарение на попадението на Бисмарк Чарлс в 85-ата минута.

Това е първо отличие за Ел Голеадор начело на ЦСКА, докато "армейците" печелят своята 21-а национална купа.

Мачът бе изгледан на живо от президента на България Румен Радев, изпълняващия длъжността президент на БФС Михаил Касабов, членът на Изпълкома Венцеслав Стефанов и голмайстор номер 1 в историята на националния отбор Димитър Бербатов.

Двубоят започна с висока преса от футболистите на ЦСКА, която бе на път да даде резултат още в трета минута, когато Джером Синклер нахлу от лявата страна в наказателното поле на Арда, пусна ниско подаване към Федерико Варела, който стреля във вратата, но Иван Караджов показа блестящ рефлекс и изби токата.

Първото сериозно положение за символичните домакини от Кърджали се появи в 10-ата минута, когато Иван Тилев центрира от пряк свободен удар в наказателното поле на ЦСКА, а нападателят на "сините" Тонислав Йорданов отправи изстрел от въздуха в посока вратата на Густаво Бусато, но бе маркирана засада.

В средата на първото полувреме Арда имаше две възможности да поведе в резултата. В 25-ата минута момчетата на Николай Киров развиха мълниеносна контраатака, в която Емил Мартинов отправи истински снаряд в десния горен ъгъл на вратата на ЦСКА, но бразилският страж на "армейците" демонстрира отличен рефлекс. Буквално 20 секунди по-късно Иван Тилев отново стреля във вратата на ЦСКА, след неубедително изчистване на "червената" защита, но Бусато отново внимаваше.

В 38-ата мунута отбраната на "червените" се пропука, Спас Делев нахлу в наказателното поле и пусна прострелен пас към Иван Тилев, който центрира и намери Тонислав Йорданов, но изстрела на нападателя на Арда се отби в защитник на ЦСКА и излезе в ъглов удар, след който не се стигна до опасност за Бусато.

Футболистите на Любослав Пенев отговориха на набезите на "сините" от Кърджали в 40-ата минута. Мено Кох пусна 25-метров пас по земя към Жорди Кайседо, той гардира топката и я подаде към капитана Тиаго, който с мощен изстрел изпрати топката високо над вратата на Иван Караджов.

В оставащите 5 минути от първото полувреме двата отбора не успяха да създадат опасности пред противниковата врата и се оттеглиха на почивката при нулево равенство.

Началото на второто полувреме бе белязано с натиск от футболистите на ЦСКА, но множеството центрирания на Греъм Кери, Джером Синклер и Амос Юга не представляваха проблем за защитата на Николай Киров и компания.

В 57-ата минута дойде първата неприятност пред вратата на ЦСКА за второто полувреме. След неубедително изчистване на Густаво Бусато, топката се озова в Иван Тилев който напредна и току пред наказателното поле на "червените" бе фаулиран от Юрген Матай, тъй като оставаше очи в очи с бразилския страж. Спас Делев застана зад топката и стреля, но над стената и над вратата.

в 63-ата минута ЦСКА получи правото да изпълни пряк свободен удар. Греъм Кери центрира към снажния Мено Кох, който среля с глава, но топката премина на 30 см. от напречната греда на Иван Караджов.

В 65-ата минута "червената" отбрана отново се пропука и Емил Мартинов се озова очи в очи с Бусато, но стражът на ЦСКА бе съобразителен и излезе, с което съкрати ъгъла за изстрел на футболиста на Арда и шута на Мартинов бе избит.

В 73-ата минута Георги Йомов отправи центриране към наказателното поле на Арда от десния фланг и топката попадна на главата на Бисмарк Чарлс, който насочи добре топката във вратата на кърджалийци, но Иван Караджов спаси.

Най-чистото положение за възпитаниците на Любослав Пенев през второто полувреме бе създадено в 83-ата минута. Тибо Вион направи силен индивидуален пробив от лявата страна на защитата на Арда и центира остро успоредно на голлинията, но Георги Йомов не успя да реализира.

В 85-ата минута ЦСКА поведе в резултата чрез Бисмарк Чарлс след перфектен извеждаш пас от Амос Юга и по този начин донесе 21-а Купа на България във витрината на тима от Борисовата градина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Митов: Служебното правителство е подчинено на човек, който има за нещо да си връща
Даниел Митов: Служебното правителство е подчинено на човек, който има за нещо да си връща
В 7 министерства са назначени 13 нови заместник-министри
В 7 министерства са назначени 13 нови заместник-министри