НОВИНИ

Цялата налична техника на "Автомагистрали" помага при разчистването на наводненията

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
09:27, 05.09.2022 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
Регионални
Слушай новината

Цялата налична тежка техника на дружествата с принципал регионалното министерство се включват в помощ на карловските села. Доброволците ще помагат основно за разчистването на наносите и падналите дървета, както и възстановяване на цялата инфраструктура.

В помощ на бедстващите райони е мобилизирана цялата техника на ,,Автомагистрали". На терен е изпратен екип от 40 човека на ТОЛ управлението, а 10 пътностроителни фирми помагат с тежки машини. От регионалното министерство увериха, че техниката ще сигне до всички населени места.

"В момента първата ни задача е да направим проходими населените места в региона, също така и ВиК-Пловдив работи по отстраняване на авариите на помпените станции, които са близо до тези населени места", каза в зам.-министърът на регионалното развитие Захари Христов в "Денят започва".

Четири групи на военните също са разпределени в Слатина, Богдан и Каравелово. Освен сили на 61-ва Стрямска механизирана бригада в разчистването участват и ВВС.

"Личният състав от армията основно участва в това, което техниката не може да свърши. Основно по улиците и обществените места", каза бригаден генерал Деян Дешков.

Армията подпомага разчистването на щетите в Подбалкана

От полицията увериха, че всички пострадали села се охраняват денонощно, а труднодостъпните и отдалечени къщи се обхождат пеша.

"Денонощно се изпращат допълнителни патрули, които да осигурят обществения ред да не допуснем посегателство върху имуществото на местното население, да няма мародерства, а освен това да охраняваме и техниката, с която в момента се извършват възстановителните дейности по почистването на улиците и дворовете", каза комисар Костадин Костов - началник отдел "Охранителна полиция" при ОДМВР-Пловдив.

И докато животът в пострадалите села постепенно се завръща, то от земеделското министерство заявиха, че направените проверки не са установили незаконна сеч в гората, която според местните хора е една от причините за бедствието. Предстои картите да бъдат проверени за последните 10 години.

"Интензитетът на дърводобива в района на водосбора там където се е събирала водата, който е някъде около 20 квадратни километра, доста сериозен водосбор, няма прекомерни сечи", каза Явор Гечев - служебен минстър на земеделието.

Явор Гечев: Земеделските стопани, пострадали от наводнението, ще бъдат обезщетени

Според служебният министър на земеделието бедствието е с колосални размери. В сутрешния блок на БНТ Явор Гечев заяви, че речните корита не са били достатъчно добре почистени и обясни, че еко стандартите предвиждат зона от 15 метра около реките, в която дърветата не трябва да се секат.

От земеделското министерство заявиха, че проверките относно каква сеч е извършвана в района ще продължат.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последен ден на "Аполония"
Последен ден на "Аполония"
Днес става ясно кой ще е новият премиер на Великобритания
Днес става ясно кой ще е новият премиер на Великобритания