НОВИНИ

Д-р Брънзалов за профилактичните прегледи: Лекарите не могат да налагат глоби, държавата да се намеси

bnt avatar logo
от БНТ
07:42, 26.07.2023
Чете се за: 02:27 мин.
Здраве
Слушай новината

Около 2 милиона българи не ходят на профилактични прегледи. Отново се повдига идеята за глоба на пациентите, които в рамките на календарната година не са посетили своя личен лекар. Въпросната глоба е записана в Закона за здравето, но в действителност не се налага.

Темата в "Денят започва" коментира заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

"Ние сме лекари и който е дошъл с искане за профилактичен преглед, му е направен. За колегите беше много важно, че изследванията и консултациите, които се правят според този профилактичен преглед, са извън регулаторен стандарт".

Лекарите никъде по света не налагат глоби, а подават информация към институциите, заяви той. Оттам нататък, чрез националната здравна информационна система, всяка институция може да си направи съответните анализи. Д-р Брънзалов призова хората да отидат на профилактичен преглед при личния си лекар.

"В тези прегледи са включени много важни изследвания и консултации, скринингови програми, по които се изготвя профилактична карта, пресмята се рискът от развитието на най-важните и социално значими хронични заболявания, които водят до смърт и се хващат в много ранен стадий".

Според него системата за профилактика може да заработи само чрез уведомяване на обществото. Обясни, че задължителните прегледи в службите по трудова медицина не могат да заменят този при личния лекар.

Д-р Брънзалов посочи, че преди пандемията редовно е задължавал служителите си да търсят пациентите за профилактични прегледи и смята, че и останалите лични лекари трябва да го правят.

"За да се вдигне процентът на обхванатите от профилактични прегледи, трябва най-вече държавата да се заеме чрез закона за здравето и да приложи съответните мерки".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ обявиха нова военна помощ за Украйна, включваща разузнавателни безпилотни самолети
САЩ обявиха нова военна помощ за Украйна, включваща разузнавателни безпилотни самолети
Все повече хора нарушават забраната за къпане във водоеми из страната
Все повече хора нарушават забраната за къпане във водоеми из страната