Д-р София Ангелова: От усложнения от свински грип у нас загинаха много млади хора

от БНТ
08:41, 29.03.2020
9812
Чете се за: 00:57 мин.
Здраве

През 2009 година у нас загинаха много млади хора от свински грип. Това заяви в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" дългогодишният белодробен специалист д-р София Ангелова.

Д-р София Ангелова: Ние преживяхме свинския грип, работихме с обикновени маски и престилки, нямахме предпазни облекла. Всеки болен, постъпил при нас с грипоподобни симптоми беше изследван и след месец получихме информация, че 80% от изследваните пациенти бяха с H1N1. Тогава загинаха много млади хора, тогава сме видяли зловещи снимки. Тогава отиваш на работа, виждаш една рентгенография, отиваш на следващия ден - виждаш съвсем различна рентгенография на същия човек, или този пациент вече е в спешно отделение или този пациент вече не е между нас.

Д-р Ангелова уточни, че загиналите са вследствие на усложнения - тежки пневмонии с остра дихателна недостатъчност.

Припомняма, че миналата седмица в същото студио проф. Хинков съобщи за хилядна смъртност от свинския грип у нас. В последствие той уточни, че става дума за смъртност след усложнения в дълъг период от време - от късната есен на 2008 до пролетта на 2009 година.

За COVID-19 д-р Ангелова заяви, че не всички боледуват и не всички могат да развият тежката пневмония.

Пулмолозите отделят хората, които са рискови - това са сърдечносъдово болните, белодробно болните, хората с диабет и други сериозни заболявания. В тази група влизат и пушачите, защото тютюнопушенето уврежда локалната защита на белия дроб, каза д-р Ангелова.

Тя призова белодробните пациенти да приемат редовно своите медикаменти и отрече, че при COVID 19 не трябва да се използват кортикостероиди.

Какво става с белия дроб, когато пациент е заразен с COVID-19 - вижте повече в разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Осма жертва на коронавируса у нас
Осма жертва на коронавируса у нас
Над 1000 са заразените с коронавирус в Гърция
Над 1000 са заразените с коронавирус в Гърция