НОВИНИ

Да играеш футбол вместо да закусваш

Юрген Клоп съвсем скоро ще се раздели с английския футбол. Какво няма да му липсва на легендарния наставник на мърсисайдци?

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
12:57, 04.05.2024
Чете се за: 06:45 мин.
Европейски футбол
играеш футбол вместо закусваш
Слушай новината

Юрген Клоп съвсем скоро ще се раздели с английския футбол. На германеца със сигурност ще му липсват жестовете след победа към трибуната Коп, великите обрати, зашеметяващите европейски вечери, споровете със съдиите и интригата в битката за титлата на Острова.

Знаем обаче и какво няма да му липсва, когато се раздели с Ливърпул. Няма да му липсват мачовете с начален час 12:30 ч. местно време в събота (14:30 ч. у нас).

Мениджърът на мърсисайдци от дълги години се оплаква от програмата, на която е подложен неговият отбор, казвайки, че всички останали са облагодетелствани на фона на това, което получава като график Ливърпул.

През 2018 година той нарече мачовете, поставени в този час – „срещите около закуската“ (бел. ред. Breakfast slot). Вчера той отново отправи забележка и изрази несъгласие с програмата на тима си, описвайки ситуацията като „абсолютно налудничава“ и дори се пошегува, че е крайно време Амнести Интернешънъл да се намеси, когато телевизиите определят кой в колко часа да играе, а Ливърпул е подложен на подобна несправедливост. Германецът спомена, че повече никога „няма да гледа любимата си телевизия“, визирайки каналът, който има основна роля при позиционирането на телевизионните двубои и призова да се вслушат в „съветите на един стар човек, който скоро си тръгва“.

Поглед към статистиката всъщност може и да покаже, че донякъде Клоп и съставът от града на Бийтълс имат право. Откакто се появи на Острова и пое Ливърпул през 2015, Юрген Клоп е водил отбора в 331 мача във Висшата лига. От тях 13.6% или 45 срещи са започвали по обедно време в споменатия час 12:30 ч. А този процент е по-висок в сравнение с всеки един друг тим в английския шампионат. На второ място в класацията попадат Манчестър Сити и Тотнъм с абсолютно равен брой мачове и съответно проценти – 12.1%. За същото време Арсенал са били замесени в 31 срещи.

Можем да продължим с анализа, който прави по-разбираем протеста на Клоп. Под негово ръководство Ливърпул е спечелил 63% от мачовете си във Висшата лига, но тези данни падат рязко, ако погледнем само срещите, провели се в 12:30ч. - 49%. В гореспоменатите 45 срещи тимът има 22 победи, 8 загуби и 15 равенства. Германецът дори е заявявал в някои случаи, че неговият отбор получава най-малко време за почивка между две срещи, което в дългосрочен план няма как да не се отразява на играчите. Клоп дори разшири съжденията си, говорейки като цяло за английския футбол. „Астън Вила загуби с 2:4 у дома от Олимпиакос. Ако и те отпаднат, това ще означава, че Англия няма да има нито един отбор на финал в нито един европейски турнир.

Гледам доста футбол и мога да ви уверя, че Висшата лига е най-силното вътрешно първенство в света. Не е проблемът в уменията на състезателите, просто те в един момент стават преуморени.

Ако се вгледаме само в последните три сезона, може би отново ще имаме аргументи, с които да защитим тезата на германския специалист.

През настоящата кампания Ливърпул е играл 6 пъти в събота от 12:30ч. (отново напомням – 14:30ч. българско време), което е повече от всеки един друг тим, Евертън и Тотнъм са на втора позиция с по пет срещи.

През миналия сезон мърсисайдци отново бяха лидери по този показател отново с 6 мача, като тогава единствено Манчестър Сити имаха колкото тях. Не така стоят нещата обаче, ако се върнем до сезон 2021/2022, когато на Клоп и играчите му се е налагало да играят пет пъти в този слот, докато Ман Сити и Арсенал са участвали в шест подобни срещи, а Манчестър Юнайтед – в 7.

Доста е условно и дали ранният час влияе на качеството на срещите. Според Athletic в девет от последните 15 сезона на Висшата лига головете средно на мач в ранния часови пояс са повече от тези средно на мач в останалите слотове. С други думи – факторът „забавление“ не страда.

Повече от ясно е, че оплакването на Клоп невинаги има почва под краката си. В крайна сметка има и регулации, с които телевизиите няма как да не се съобразяват.

Първо – отбор, който играе като гост в сряда вечер в Шампионската лига, никога не е поставян в ранния мач в събота.

Второ – трябва да има 60 часа разстояние между два мача на даден отбор.

Трето – взимат се под внимание разстоянията между градовете и времето, което гостуващите фенове трябва да отделят за пътуване.

Отделно – телевизията, която излъчва мачовете в съботния следобед, е TNT. Тя не разполага с друг мач от програмата на Висшата лига и е повече от нормално да иска там да са настанени големите отбори, които предизвикват по-голям интерес. По споразумение нито един отбор не може да играе повече от 6 мача в този час през сезона. И съответно нито едно от тези правила през настоящата кампания не е нарушено.

Просто Ливърпул донякъде плаща данък за популярността си.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият треньор на ЦСКА-София Саша Илич застава начело на руския Пари Нижний Новгород
Бившият треньор на ЦСКА-София Саша Илич застава начело на руския Пари Нижний Новгород
Шестима души са пострадали при поредна руска атака в Украйна
Шестима души са пострадали при поредна руска атака в Украйна