НОВИНИ

Да носиш или да не носиш маска? Как правят по света

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:08, 31.03.2020
Чете се за: 01:59 мин.
Още

Каква е практиката за носене на маски по света?

Към този момент само четири европейски държави са въвели задължителни маски за всеки, който е на обществено място. Подобна мярка обмислят и в Израел. Позицията на Световната здравна организация остава непроменена - маски трябва да носят задължително тези, които са болни. Но все повече хора избират да сложат маска като превантивна мярка.

Ако се разходите по улиците на Сеул, Хонконг или Токио без маска, ще срещнете стотици неодобрителни погледи. За много азиатски държави след споменът от предишни епидемии като ТОРС например, е все още пресен и болезнен, а превантивните мерки, включително носенето на маска, са се превърнали в нещо обичайно. Това и високите нива на замърсяване на въздуха, са направили маските обичаен аксесоар за тези, които са навън.

От началото на пандемията с COVID-19, Световната здравна организация няколко пъти изрази позицията си по темата, включително и тази седмица: маски трябва да носят тези, които са болни или имат симптоми на заразяване и тези, които са в контакт с носители на вируса.

Д-р Майкъл Раян, СЗО: Няма категорични доказателства, че масовото носене на маски има някакъв положителен ефект. Точно обратното - има аргументи в полза на това, че неправилната употреба на маска - като повторното й носене или неправилното й поставяне и премахване, крие много повече опасности.

До скоро в Европа рядко можеха да бъдат забелязани хора с маски, а тези, които ги носеха, дори ставаха обект на критики и вербални атаки от случайни минувачи. Тази стигма все повече отпада, предпазните материали вече са обект на интерес дори за трафикантите, а все повече компании променят дейността си и започват производство.

Италия не задължава гражданите си да носят маски, но вече почти няма човек, който да не се е снабдил с такава.

Австрия

От утре те ще бъдат задължителни и в Австрия, а правителството е осигурило достатъчно количество, което ще се раздава безплатно.

Себастиан Курц, канцлер на Австрия: Наясно съм, че носенето на маска е необичайно за европейския начин на живот, но от сряда всички супермаркети ще раздават маски на посетителите още на входа. Те трябва да бъдат носени през цялото време, докато сме на закрити обществени пространства.

Централна Европа

Чехия, Словения и Босна и Херцеговина другите европейски държави, в които носенето на маски вече е задължително. Чешкият премиер Бабиш посъветва и американския президент Тръмп да въведе подобна мярка.

В деня, в който новият словенски кабинет положи клетва, президентът Зузана Чапутова показа, че предпазните маски могат да бъдат и част от елегантна визия.

Франция

В началото на кризата във Франция, властите призоваха хората да не носят маски, като основната цел беше оскъдните количества да се предоставят на хората на първа линия. Синдикати заплашиха със стачки, ако не им бъдат осигурен предпазни маски и облекла. Президентът Макрон днес заяви, че до края на април страната ще произвежда 10 млн. маски седмично, а до края на годината изцяло ще покрива нуждите си и няма да има нужда от внос.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Най-важно е да започнем да произвеждаме тук - във Франция. Ако тази криза ни научи на нещо, то е че Европа трябва да може да задоволява своите потребности по отношение на няколко продукти от стратегическо значение.

Германия също обмисля въвеждането на задължителни маски, но тогава, когато сегашните строги забрани за излизане от домовете отпаднат.

Повечето европейски лидери гледат на маските не като мярка, която заменя социалното дистанциране, ако още един начин за превенция на заразяването.

Снимки:БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Актуализацията на бюджета: дефицит от 3,5 млрд. лв. (ОБЗОР)
Актуализацията на бюджета: дефицит от 3,5 млрд. лв. (ОБЗОР)
Отпада задължителното носене на маски на обществени места (обобщение)
Отпада задължителното носене на маски на обществени места (обобщение)