НОВИНИ

Да се спасиш от ужаса: Таврийски българи от Мелитопол разказват за първите дни на войната

Мария Плачкова
от Мария Плачкова
09:40, 24.02.2023
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Украинският град Мелитопол, който се намира близо до анексирания Крим, беше един от първите градове, окупирани от Русия.

Мария Плачкова се срещна със семейство таврийски българи от града, които разказват за първите дни от инвазията.

Арина Митева живее и работи в Мелитопол и години наред развива българската култура там. Разказва ни за първите дни на войната и за преживения ужас.

"На 24 февруари, ние сутринта чухме тези взривове всички и видях от своите прозорци. И също в този момент не можехме да повярваме. След това ние няколко дни и нощи се крихме в мазето. Това беше много страшно. За всички", спомня си тя.

Малката ѝ дъщеря Стефания е сама вкъщи, когато окупатори влизат в блока им. Оказва се впоследствие, че търсят съседката им, която е журналистка и живее над семейството.

"Бяха 12 руснаци. Те бяха с оръжие, беше много страшно. Те влязоха в нейната къща, взеха всичко - техника, искаха да я вземат и нея, защото тя е украинска журналистка. Беше много страшно. Бях една вкъщи без родители. Молих се", разказва Стефания Митева, .

След този случай решават да евакуират Стефания заедно с баба ѝ в България. В София вече е по-голямата им дъщеря, която обаче няма връзка със семейството си в Мелитопол.

"Посрещнах ги със своите приятели. Баба много тежко преживя това пътуване. Не можеше да ходи след това около седмица. Останаха при нас, настаниха се, там, където аз живея. И после около седмица я лекувахме и търсихме способи да ѝ олекне. След това пристигнаха и родителите, за което съм много благодарна на българи, които подкрепят украинци", казва Кристина Митева

Арина Митева работи в София, но продължава да води и уроци онлайн в българско неделното училище в Мелитопол. Учениците ѝ сега са разпръснати по целия свят. С болка в душата и сълзи на очите Арина говори за българското дружество в Мелитопол, в което работи почти 30 години.

"Ние сме взели само български учебници. Нищо друго няма. Ние сме имали много, много комплекти български носии. Засега знам, че нашите носии ги изхвърлиха от нашата българска стая. И сега са на пода, ходят хората по тези носии. Много жално за нас", разказва тя.

Въпреки, че сега семейството има покрив, мечтаят един ден да могат да се върнат в Мелитопол.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър се срещна с Експертния съвет към инициативата "Българската Коледа"
Здравният министър се срещна с Експертния съвет към инициативата "Българската Коледа"
10 години от интронизацията на Българския патриарх Неофит (СНИМКИ)
10 години от интронизацията на Българския патриарх Неофит (СНИМКИ)