НОВИНИ

ДАНС: В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани пейджъри бомби

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
07:57, 20.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
следите пейджърите бомби модерният троянски кон израел
Снимка:
Слушай новината

Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) обяви, че е безспорно установено, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените на 17 септември в Ливан и Сирия.

Проверката на ДАНС е извършена съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция "Митници". Установено е също, че визираната в медийните публикации фирма "Норта Глобъл" ЕООД или нейният собственик не са осъществявали сделки, по отношение на които България има юрисдикция, с предмет покупко-продажба на стоки.

"Не са установили никакво наличие на стоки или производство на стоки, за които става въпрос, в България, като при това категорично няма такива. Единственото, което се е случило, са парични потоци, които са преминали по фактури. На фактурите пише, че са за услуги. Знаете, че в банките трябва да има основание за преводи, основанието за превод са услуги, не стоки, така че България няма общо с каквито е да е стоки, пък камо ли на въпросните пейджъри или уоки-токи, как се казваше", каза Димитър Главчев, служебен министър-председател.

Данните от проверките сочат, че "Норта Глобъл" ЕООД не е извършвала финансови операции, попадащи в обхвата на Закона за мерките срещу финансиране на тероризма, както не е поддържала търговски взаимоотношения с физически и юридически лица, спрямо които се прилагат ограничителни мерки по санкционните режими на Съвета за сигурност на ООН и Съвета на ЕС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Брест пречупи Щурм Грац за историческа победа в Шампионската лига
Брест пречупи Щурм Грац за историческа победа в Шампионската лига
Централна Европа още е в плен на наводненията
Централна Европа още е в плен на наводненията