НОВИНИ

По следите на пейджърите бомби: Модерният троянски кон на Израел

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:01, 19.09.2024
Чете се за: 05:37 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

За българска следа в пътя на пейджърите бомби. Сложна и прецизна операция. Съвременен троянски кон, подготвян месеци наред, за да нанесе удар в Ливан. Така анализаторите определиха взривяването на хиляди устройства в Ливан, които отнеха живота на 37 души.

Големите въпроси са как е осъществена сделката със смъртоносните пейджъри и къде са били оборудвани с експлозиви. Какъв е пътят на пейджърите?

Кухи фирми или фирми паравани стоят зад сделката с пейджърите, доставени на Ливан. Това е било необходимо, тъй като Ливан не купува нищо директно от Израел, каза специално за "По света и у нас" анализаторът Илайджа Мание, позовавайки се на разследването на ливанските служби за сигурност.

"Много компании са в Европа заради данъчния рай. Граждани на едни държави създават компании в други, за да плащат по-изгодно данъци. След това покупката на една компания може да бъде препродадена на друга компания с цел финансова изгода", заяви Илайджа Мание, анализатор.

Схемата е приложена с участието на поне две фиктивни компании, според "Ню Йорк таймс", който цитира 12 бивши и действащи представители от разузнаването и отбраната, пожелали анонимност. Те са били необходими, за да се скрие истинската самоличност на доставчиците на смъртоносните устройства. Компанията, доставила пейджърите, е имала и обикновени клиенти, но единственият, който е имал значение е бил Хизбула. Особено след като пейджърите станаха популярни в Ливан след призива на Хасан Насрала да не се използват мобилни телефони.

"Проблемът е, че в тези пейджъри има експлозиви и малки метални топчета. Те са били в самата батерия. За това е била необходима трета страна, която да приеме физически тези пейджъри, да ги разглоби, да сложи батериите с експлозив и отново да ги сглоби. След което да ги изпрати на друга страна, която да ги транспортира до Ливан", обясни Илайджа Мание, анализатор.

Тъй като Ливан е обект на санкции от страна на ЕС и САЩ, регистрирани там държави нямат право да търгуват директно. Според Мание пейджърите са били конфискувани и задържани известно време, преди да бъдат освободени и изпратени за Ливан и именно през това време са поставени взривните устройства.

"Пейджърите са останали три месеца на пристанище. Те могат да бъдат манипулирани, ако даден товар остане блокиран. Други товари също са били там, но са били освободени. Кое пристанище, все още не е ясно".

Анализаторът посочва още, че тази сложна и прецизна операция не е можело да бъде извършена без участието на европейските държави, но поставя и нови въпроси.

"Това е много прецизна операция, перфектно реализирана от израелците. Те доказаха, че разполагат със средства и помощ от страни в Европа и света, благодарение на които извършиха операцията. Тя не би била възможна без участието на европейски държави, защото Ливан не купува нищо от Израел директно. Купуването и изнасянето на експлозиви е противозаконно, но те са минали през митническите проверки. Това поставя нови въпроси, тъй като знаем, че в Европа имаме много строг контрол за всичко свързано, с взривни вещества".

Съмнения за българска следа се появиха след двете вълни от взривове в Ливан. Унгарски медии съобщават, че българска фирма е купила пейджърите от Тайван, които впоследствие са били продадени на Хизбула. Според публикацията устройствата никога не са били на територията на Унгария, а са продадени от българска фирма, регистрирана у нас. По информация на БНТ тази фирма е само на административен адрес в България на чужд гражданин - норвежец.

"Купувачът се е свързал с фирма, регистрирана в България, която е играла ролята на посредник между купувача и основната компания, която е извършила поръчката за Ливан. По този начин се е осъществила сделката, но компанията в България никога е имала тези пейджъри".

Автори: Ива Стойкова и Тоня Димитрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Състезатели от над 30 държави ще участват на международен турнир по бадминтон в София
Състезатели от над 30 държави ще участват на международен турнир по бадминтон в София
Българската следа около пейджърите - всичко за фирмата, визирана в унгарското разследване
Българската следа около пейджърите - всичко за фирмата, визирана в унгарското разследване