НОВИНИ

Има ли българска следа във взривовете в Ливан - кой е купил компрометираните пейджъри

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:06, 19.09.2024
Чете се за: 04:50 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Съмнения за българска следа се появиха след двете вълни от взривове в Ливан. Унгарски медии съобщават, че българска фирма е купила пейджърите от Тайван, които впоследствие са били продадени на Хизбула.

Според публикацията устройствата никога не са били на територията на Унгария, а са продадени от българска фирма, регистрирана у нас.

По информация на БНТ тази фирма е само на административен адрес в България на чужд гражданин - норвежец. С позиция по случая излязоха и от ДАНС, в която се уточнява, че през територията на страната ни не са реализирани митнически операции с визираните стоки.

Според публикации в унгарските медии фирмата, която е продала взривените пейджъри на Ливан е регистрираното в България еднолично дружество "Норта Глобъл", а регистрираното в Унгария Би Ейс Си Консултинг е било посредник в сделката. Официалните власти в Будапеща отхвърлиха категорично версията за унгарско участие в схемата.

"Позицията на унгарското правителство по "въпроса с пейджърите": Властите потвърдиха, че въпросната компания е търговски посредник, без производствена или оперативна база в Унгария. Има регистриран един управител на декларирания адрес и посочените устройства никога не са били в Унгария", заяви Золтан Ковач, говорител на унгарското правителство.

Изказването на Золтан Ковач последва критики на опозицията и посещение на опозиционен депутат до къщата, където е регистрирана унгарската компания, за която се твърди, че е продала взривяващите се пейджъри.

"Призовавам за незабавно свикване на комисията за национална сигурност, за да се разследва дали продажбата се е случила в Унгария, чрез подставена компания на Мосад, знаело ли е унгарското правителство за това и дори дали е участвало", допълни Елод Новак, депутат от опозицията.

От тайванската фирма производител на компрометираните пейджъри, обаче твърдят, че унгарската компания Би Ейс Си Консултинг произвежда устройствата по техен лиценз, и се занимава с разпространението им.

Според източници на "По света и у нас" регистрираното в България еднолично търговско дружество "Норта Глобъл" никога не е имало дейност, дори от регистрацията си през април 2022 година не е подавало задължителните финансови отчети.

Дружеството не е регистрирало и трудови договори в НОИ. Негов собственик е норвежецът Ринсън Хосе. А адресът на фирмата е административния адрес на норвежки гражданин.

Според Търговския регистър дружеството дори е регистрирано от адвокат, а не лично от Ринсън Хосе. "По света и у нас" научи, че от 2022 година до момента през банкови сметки на дружеството са преминали 1 милион и 600 000 евро, които са преведени към банкови сметки в Унгария.

"Взривяват пейджъри, взривяват се уоки-токита, създава се страшно напрежение върху България. Надявам се ДАНС и служебния кабинет бързо да обяснят какво се е случило, защото аз помня атентата в Сарафово. Надявам се се всички да си го запомнят, да си го припомнят по-точно. Бързо трябва да обяснят какво се е случило. И много много да внимават. Медиите в Унгария и по света пищят, че България е пряко замесена през плащанията. Някой веднага трябва да го спре това", коментира председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Няма установени търговски отношения между регистрираната в страната ни "Норта Глобъл" с други фирми в България, нито преводи на средства между наши банки, научи още "По света и у нас".

От ДАНС официално заявиха, че през територията на България не са реализирани митнически операции с визираните пейджъри. Не са извършвани и митнически операции към посочените в унгарски медии чуждестранни дружества.

И допълват, че ДАНС извършва съвместни проверки с Националната агенция по приходите и Министерството на вътрешните работи по отношение на съпричастност на регистрираното в България дружество към доставка на комуникационно оборудване за ливанската организация Хизбула.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фалшиви маркови стоки за близо 1,8 млн. лева откри полицията във Варна
Фалшиви маркови стоки за близо 1,8 млн. лева откри полицията във Варна
Волейболистките на Левски София записаха две загуби на лагера в италианския град Пезаро
Волейболистките на Левски София записаха две загуби на лагера в италианския град Пезаро