НОВИНИ

Нови експлозии в Ливан - ще ескалира ли напрежението в Близкия изток?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:38, 19.09.2024 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Най-малко 20 души са загинали и над 450 са ранени при втората вълна експлозии на безжични комуникационни устройства в Ливан. Обект и на тази атака са членове на Хизбула.

Шиитската групировка обвинява Израел. Тел Авив запазва мълчание за експлозиите, но обяви нова фаза на войната, като усилията ще бъдат насочени към северната граница на страната.

В ливанската столица Бейрут спокойствието е привидно. След два поредни дни на експлозии - първо на пейджъри, а след това и на уоки-токита, в града и страната царят страх, гняв и объркване. По-малко от 24 часа след като на територията на Ливан се взривиха хиляди пейджъри започнаха да експлодират и уоки-токита.

Целите отново са били членове на шиитската групировка Хизбула. По-късно днес се очаква реч на лидера ѝ - Хасан Насрала.

От формацията, която се ползва с подкрепата на Иран, вече заявиха, че Израел, когото обвиняват за експлозиите, ще получи "справедливо наказание".

Във връзка с обявената от Тел Авив нова фаза израелското командване вече прехвърля подкрепления към границата с Ливан, където вече близо година Тел Авив и Хизбула разменят удари.

Израел обяви, че е задържал свой гражданин по подозрение за участие в подкрепен от Иран заговор за убийство на местни лидери, включително на премиера.

Японска компания, производител на уоки-токито и радиостанции, обяви, че започва проверка на продуктите си, включително и тези произведени по лиценз заради информация, че техен уред е сред избухналите в Ливан.

"В медиите беше разпространена информация, че продукти с нашето лого са избухнали в Ливан. В момента разследваме тези данни".

Продължава и разследването на експлозиите на пейджъри в Ливан. Тайванската фирма производител отново заяви, че устройства не са компрометирани в страната.

"Информация по случая ще бъде предоставяна от разследващите органи. Това, което е сигурно, че в пейджърите, изнасяни от Тайван, не е имало експлозив", заяви Лий Хуи-Чих, говорител на тайванското правителство.

Активната дипломация за намаляване на напрежението в Близкия изток продължава.

"Рано е да се каже дали и как инцидентите в Ливан ще се отразят на сделката за прекратяване на огъня в Газа. За съжаление ние не сме по-близо до нея, отколкото преди седмици. Рано е да се каже и какво ще означават тези експлозии за и без това обтегнатите отношения между Израел и Хизбула", каза още Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ.

От ООН призоваха Израел и Хизбула за "максимална сдържаност".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ахмед Доган се появи в централата на ДПС в София
Ахмед Доган се появи в централата на ДПС в София
България заема 81-во място в месечната класация на ФИФА
България заема 81-во място в месечната класация на ФИФА