НОВИНИ

След координираната атака: Кой и как може да взриви 5000 пейджъра?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:18, 18.09.2024 (обновена)
Чете се за: 08:30 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Над 5000 взривени пейджъра, 12 жертви и поне 3000 пострадали - това е равносметката от вчерашната координирана атака срещу Хизбула. Нападението беше осъществено на територията на цял Ливан и части от Сирия и продължи около час. От шиитската групировка обвиниха Израел и обещаха отмъщение. Тел Авив запази мълчание. Според експерти, израелски служби със сигурност имат капацитета да осъществят подобна сложна операция. От Вашингтон заявиха, че не са знаели за атаката предварително, а от Москва предупреждават, че това може допълнително да ескалира конфликта в Близкия изток.

Атака, каквато не сме виждали, но която както Хизбула, така и експерти твърдят, че е по силите единствено на Израел в Близкия изток. Днешната втора вълна, при която бяха взривени уоки-токита на членове на групировката, засега е ограничена до района на Бейрут. И в този час над града се издига гъст дим. Експлозия избухна дори по време на погребение на един от загиналите вчера. Бейрут още беше в шок от мащаба на вчерашната операция от ливанската столица, до Тир, Сараин и други точки в страната, та чак до Сирия - пейджъри гърмяха едновременно. При взривовете пострада и иранският посланик. Остава въпросът как се е стигнало до координираната атака и кой е успял да направи така, че 5000 пейджъра да избухнат. От шиитското движение съобщават, че са изстреляни десетки ракети срещу северния израелски град Кирят Шмона. И обещаха, че това е само началото на отговорът им.

До вчера пейджърите бяха една доста позабравена технология, която се използваше предимно от лекари в болници например. Но с навлизането на модерните смартфони, всеки от нас започна да носи и в джоба си устройство, с което може да бъде проследен както чрез GPS, така и от клетките на операторите. Преди около година лидерът на Хузбула шейх Хасан Насрала направи телевизионно обръщение, в което призова да не се използват мобилни телефони, за да не бъдат улеснявани Израел при нанасянето на удари. Препоръча на бойците си да счупят, заровят или затворят в сейф смартфоните си.

И тук идва ролята на пейджъра - устройство, което позволява да получаваш съобщение, но не и да изпращаш такова - съответно не излъчва сигнал. Тези привидно непроследими устройства позволяват получателя да види кратко съобщение - като час и място на среща например. След днешната вълна в Ливан все повече цивилни също казват, че се страхуват да използват телефоните си.

Освен атака срещу Хизбула, това беше и психологически шок за обикновените жители. Както виждате - в супермаркети, при бръснар - атаки е имало навсякъде. Все повече авиокомпании отменят полетите си от и до Ливан. Не знаем какви ще са последствията от втората вълна удари и дали предстоят още. Утре се очаква и ключова реч на лидера на Хизбула.

На улицата, на оживен пазар, у дома - бойците на Хизбула по нищо не са подозирали какво предстои. Получават едно и също съобщение на пейджърите си - за грешка. Следва взрив. Над 100 са болниците в Ливан, които посрещат пострадалите. Внимателно планирана и безпрецедентна по сложността си - това със сигурност може да бъде казано за операцията по взривяването на 5000 пейджъра, използвани от Хизбула.

Д-р Илаяс Уарак, университетска болница в Бейрут: "Мога да опиша тази нощ с една дума - кошмар. Вероятно най-тежкият ден в цялата ми практика. За съжаление не успяхме да спасим очите на голяма част от пострадалите - около 60-70% от пациентите ни загубиха напълно или частично зрението си. Мнозина имат сериозни наранявания и по крайниците."

От Хизбула бързо посочиха с пръст виновник - Израел.

- Вярваме, че Израел носи пълната отговорност за атаката. От Хизбула обещават: това страхливо престъпление ще бъде наказано - там, където очакват и там, където не очакват.

В средата на 90-те Израел успява по сходен начин да ликвидира ключова фигура от Хамас - Яхия Аяш, като взривява мобилния му телефон. Преди това в апарата е било поставено малко количество експлозив. Според експерта по киберсигурност Джоузеф Стайнберг в момента знаещите мълчат, а тези, които говорят само спекулират.

Джоузеф Стайнберг, автор на "Киберсигурност за начинаещи": "Иронично е, че неотдавна Хизбула на практика заяви пред целия свят, че спира да използва мобилни телефони и преминава към пейджъри. Целта им беше да попречат на Израел да проследява бойците им чрез GPS. Защо ще обявиш подобно нещо в телевизионен ефир... наивно е. Няма да се изненадам, ако се докаже, че пейджърите са били превърнати в бомби преди да бъдат доставени."

Първоначалните твърдения бяха, че батерията се е нагряла до степен на избухване. Но за да бъде постигнат този координиран ефект, е необходим експлозив.

Джоузеф Стайнберг, автор на "Киберсигурност за начинаещи": "Знаем колко са се развили технологиите от средата на 90-те. Знаем, че уменията на разузнавателните служби също са на светлинни години от тогава. Ако действително са го направили Израел, а според мен вероятно са, то не би трябвало да е изненада, защото те имат капацитета за подобна мащабна операция. Въпросът е как са успели да подправят толкова много пейджъри."

Според представител на Хизбула, взривените устройства са нови и са купени от компания, с която не са работили до този момент. Появиха се твърдения, че става дума за тайванския производител "Голд Аполо". Те, обаче, отрекоха да са свързани със случая и заявиха, че са отстъпили права на базирана в Унгария фирма да произвежда техен модел пейджъри.

Хсу Чинг-Кунаг, основател на фирмата-производител на пейджъри: "От три години имам представител в Европа, с когото си сътрудничим. Те също произвеждат пейджъри, като използват нашето име, плащат ни, за да използват логото ни. Имаме договори, мога да покажа. прес. Никой от компонентите в продукта не е наш, нищо не е изнесено от нас."

Според военни експерти, за експлозия като вчерашната, са били необходими по около 20 грама взривно вещество за пейджър. Вероятно са били скрити като част от батерията. Най-тиражираното обяснение за безпрецедентния пробив в сигурността на Хизбула, е че експлозивите са имплантирани още преди да бъдат доставени, вероятно при самото производство.

снимки: БТА, БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диего Симеоне очаква по-атрактивни мачове в Шампионска лига с новия формат
Диего Симеоне очаква по-атрактивни мачове в Шампионска лига с новия формат
Парламентът изиска доклад от МС: Какво се прави за бъдещето на "Мини Марица-изток"?
Парламентът изиска доклад от МС: Какво се прави за бъдещето на "Мини Марица-изток"?