НОВИНИ

Координирана атака с пейджъри в Ливан и Сирия срещу Хизбула

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
22:34, 17.09.2024
Чете се за: 04:07 мин.
Снимка:
Слушай новината

Координирана атака срещу Хизбула в Ливан - пейджърите на бойци на групировката избухнаха почти едновременно. Най-малко 9 са жертвите, ранените са около 2800. Двеста от тях - критично. Атаката стана този следобед. В рамките на около час взривове е имало из цял Ливан, както и в части от Сирия. От Хизбула обвиниха Израел и обещаха да отмъстят. Властите в Тел Авив не са коментирали темата.

15:45 часа местно време - оживен пазар в Бейрут. Пейджърът в джоба на мъж избухва. Същото се случва в рамките на следващия половин час в различни части на Ливан. От Хизбула признават - става дума за мащабна координира атака срещу нейните членове. Пейджърите на десетки бойци от шиитската групировка мистериозно са се взривили. Наричат случилото се "най-големия пробив в сигурността", който са имали. При атаката леко е пострадал и иранският посланик в Ливан Фирад Абиад. Лидерът на групировката Хасан Насрала е невредим.

В изявление до медиите, от Хизбула обвиниха Израел и се заканиха да отмъстят:

"Към 3 и половина следобед редица пейджъри, използвани от различни отряди и институции на Хизбула, мистериозно експлодираха, което доведе до смъртта на младо момиче и раняването на огромен брой хора. Отрядите на Хизбула извършват мащабно разследване, за да открият причината за едновременните експлозии."

Болниците трудно смогват да приемат всички над 2800 ранени. Пострадалите са настанени в над 100 лечебни заведения, а всички лекари, които не са били на смяна, са извикани по спешност. Стотици ливанци откликнаха на призива да дарят кръв. Очаква се броят на загиналите да нарасне.

Шейх Хасан Насрала е наредил членовете на Хизбула да не носят мобилни телефони, защото те могат да бъдат използвани от Израел за проследяване и насочване на цели. Съобщава се, че пейджърите са били най-нов модел и се използват от Хизбула от около 3 месеца. Не е ясно как е осъществена координираната детонация на устройствата.

Според ливанската Национална новинарска агенция, пейджърите са били взривени чрез сложна дистанционна технология. Литиевите батерии, каквито се използват за пейджърите, могат да се загреят до близо 600 градуса, да се стопят или да избухнат.

снимки: БТА

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел предупреди, че рискът от ескалация на конфликта в Близкия изток е все по-реален:

"Бях в Ливан преди дни и видях, че напрежението там се покачва, видях как военните се мобилизират. Без съмнение има вероятност от ескалация на конфликта - не само в Ливан, но и в други части от региона."

Атаката става, докато американският държавен секретар Антъни Блинкен е в Кайро, за да договори споразумение за спиране на огъня между Израел и Хамас. От Белия дом заявиха, че Вашингтон продължава да вярва, че конфликтът може да има дипломатическо решение. След началото на войната на 7 октомври миналата година, Израел води сражения както с Хамас в Газа, така и с Хизбула на север. От Хамас осъдиха атаката и я определиха като част от "израелската агресия в региона". Засега от израелска страна няма коментар по темата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германска туристка загина след нападение от акула край Канарските острови
Германска туристка загина след нападение от акула край Канарските острови
Откриха второ древно пристанище на Созопол (СНИМКИ)
Откриха второ древно пристанище на Созопол (СНИМКИ)