НОВИНИ

19 000 деца, учители и родители ще работят срещу тормоза в училище

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:49, 17.09.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Общество
Снимка:
Слушай новината

12% от учениците в България не се чувстват в безопасност по пътя си към училище. Едно от 10 деца споделя, че не се чувства в безопасност дори в класната си стая, а 14% от учениците не се чувстват в безопасност на други места в училище, например коридор, кафене или тоалетна. Това показват данните от последното изследване на PISA. В опит да се преборят с агресията 19 000 деца, учители и родители у нас работят за по-сигурна и позитивна учебна среда. Мисията "Училище без насилие" на УНИЦЕФ и просветното министерство от тази година вече е част от национална програма и така ще се включат повече училища.

Тя знае какво е да си обект на агресия - и физическа, и вербална. И точно затова решава да стане Миротворец.

"Влизайки в програмата за миротворци, успях да предотвратя тормоз над останалите деца, които може да изпаднат в подобна ситуация заради свой недъг или заради това, че са различни", споделя ученичката от 11 клас в 7-мо СУ "Св. Седмочисленици" Вера Топчева.

Миротворците помагат на съучениците си, когато имат проблем. Те са там, когато някой минава през труден период или просто има нужда да чуе нещо хубаво. Създават си и специално място за утеха.

"Пейката е да може децата, които не се чувстват комфортно или нямат много приятели или приятелчето им отсъства, защото е болно или е някъде другаде, да има и място, където да застанат и другите деца да видят, че детето е само и да го вземат и да си играят с него или да си поговорят с него и всъщност децата да не стоят сами. Защото това също е много голям фактор за насилието, когато едно дете остане само и се чувства изолирано", обясни Калоян Борисов, който е ученик в 12 клас в 7-мо СУ "Св. Седмочисленици" .

"Когато положим усилия и се опитаме да направим социалната среда по-позитивна, фокусираме се върху социално-емоционалното обучение и позитивната сигурна обстановка в училище, повишаваме и резултатите и качеството на самото обучение на учениците", обясни представителят на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн.

"Такива програми, свързани с развитие на позитивната образователна среда, са най-добрият начин за преодоляване на агресията и насилието в училище. Това споделиха пред нас и учениците и учителите, които вече две години работят по тази програма", добави служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнения и пожари: Близо 30 жертви на бедствията в Европа
Наводнения и пожари: Близо 30 жертви на бедствията в Европа