НОВИНИ

Зад стените на дома: МВР призовава жертвите на домашно насилие да подават сигнали

Криминалисти създадоха филм "За да има утре" за престъпленията от този тип

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Здравка Русева
17:52, 09.09.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Близо 2000 годишно са случаите на домашно насилие, сочи официалната статистика на МВР. Вероятно поне половината остават неразкрити, защото жертвите се страхуват да говорят за гаврите, на които са подложени. За да променят това, криминалисти създадоха филм "За да има утре". Основните му герои са две жени, преживели ужаса зад стените на дома.

Нора Станева: "Никога няма да забравя как взе нож и ми го опря до врата."

Иванка Митева: "Той взе детето, държа го като заложник 24 ч., беше заплашвано с нож. Аз също бях заплашвана."

Иванка Митева и Нора Станева застават с лице към преживения кошмар. Правят го, за да подадат ръка на стотиците други невидими жертви, сковани от ужас.

Размаханият юмрук зад вратите на дома остава там – на тъмно. Гласът на жертвите не се чува заради догмата, че станалото е срамно и че за насилието те също носят вина. Промяната на закона и бурната обществена реакция след последните няколко случая на брутално насилие бавно разчупват шаблона. А психолози и полиция опитват да помогнат на процеса.

Старши комисар Георги Гендов, директор на ОД на МВР-Шумен: "Идеята е всеки един пострадал от насилие да знае, че в наше лице може да получи защита и най-важното може да я получи веднага… Нека да знаят, че един шамар не е нещо, което някой го е заслужил и че това трябва да остане в семейството."

Ръстът на обявените случаи на насилие в Шуменско само за една година се увеличава. При това двойно. От 44 на 82 дигнала. А заповедите за защита от домашно насилие са 93. Понякога, обаче, законовата защита се оказва фатално закъсняла.

Орлин Куздов, административен ръководител на Окръжна прокуратура – Шумен: "Има около 4 присъди, които са свързани с най-тежките посегателства – убийства при условията на домашно насилие. Всички са завършили с осъдителни присъди и едната посочих, че е с доживотен затвор."

За да дойде помощта на време, малтретираните у дома трябва да прекрачат още една граница – тази на срамът да разкажат публично за кошмара, в който живеят.

София Радославова, председател и административен ръководител на Окръжен съд – Шумен: "За преживелите насилие е трудно да се изправят срещу насилника. Поради тази причина има и приети директиви, дават възможност на пострадалите от такъв тип действия да бъдат изслушвани в защитени пространства, да се избегне прекият контакт с извършителите, особено в тежки случаи на насилие, когато нещата са на ръба на физическото оцеляване.

Психолози и криминалисти настояват – жертвите на тормоз да не отлагат подаването на сигнал с надеждата, че следващия шамар, следващия скандал, ще ги подмине. Защото най-потърпевши от ада зад стените на дома са децата. А травмите над детската психика трудно се превъзмогват.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пеевски обжалва отказа за регистрация на ДПС - Ново начало
Пеевски обжалва отказа за регистрация на ДПС - Ново начало