НОВИНИ

Сондажи за злато в района на Своге вдигнаха градуса на напрежение

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:26, 17.09.2024
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Сондажи за злато в селата Бов и Лакатник вдигнаха градуса на напрежение в района сред местните хора.

Опасенията са, че златодобивът в района би нанесъл щети върху природата, туризма и най-вече източниците на вода. А освен това хората се страхуват, че могат да бъдат изградени рудници. Какви са издадените разрешителни, ще започне ли сондиране и може ли в района да започне добив на ценни метали?

Недоволството срещу планираните сондажи в района на Лакатник расте, а местните хора се оплакват от липса на информация.

"Никой не знае кой, защо и как", коментира Малина Хюген - жител на село Лакатник.

"Не разрешаваме да ни бъде отнет поминъкът, земята, въздухът, водата."

Най-голямото притеснение е свързано със замърсяването на водоизточниците. Хората разказват, че тук през 50-те години е имало сериозни проучвания за медна руда.

"По-старите хора знаят, че точно в този момент част от водоизточниците, които са били тук, са изчезнали, а други са намалели", обясни Георги - жител на Лакатник.

"Разполагаме с потенциалните сондажни точки, които представя фирмата инвеститор. Една голяма част са разположени в близост до тези водоизточници. Не са спазени съответните отстояния", подчерта Екатерина Петрова - сдружение "Ти решаваш за Своге".

Според данните от доклад за оценка на степента на въздействие върху защитени зони, на който местните се позовават, цялостният проект за проучвателните дейности е за срок от 3 години. Площта е на територията на общините Своге, Ботевград, Мездра, както и София област и Враца. В границите попадат части от пет защитени зони от мрежата на "Натура 2000". В документа е записано, че се предвиждат 8 сондажа само в „Искърски пролом - Ржана“, като обявената дълбочина е 1900 метра.

"На запитване на БНТ от Министерството на енергетиката заявиха, че разрешението за търсене и проучване е предоставено при стриктно спазване на процедурите и изискванията на Закона за подземните богатства и не крие рискове за околната среда. От филиала на канадската компания в България заявиха, че максималният брой на предвидените сондажи е осем, при 57 предложени в цялостния работен проект. Заложен е голям брой алтернативни локации заради това, че собствениците на конкретните имоти могат да не се съгласят да се сондира. Все още не е ясно кога ще започне работата на терен."

"Всичко това се случва, след като има регламентирани отношения със собствениците. Собствениците може да бъдат частни лица, може да бъде общината, може да бъде горското стопанство. Предстоят още процедури", каза Дамян Христов - "България Алфа"

Според процедурите - преди сондаж фирмата възлага на независима лаборатория да вземе проби от всички водоизточници в района на сондирането преди и след края на работния процес, за да се сравнят резултатите за замърсяване.

"Не се и доближаваме до санитарно-охранителните зони. Има водоизточници без такива учредени зони, в този случай Басейнова дирекция изисква 1-километров буфер между потенциална сондажна локация и водоизточника. Това също е спазено", отбеляза Дамян Христов.

От компанията уточняват, че не се занимават с минна дейност, а само с проучвателна. И да открият находище, това не означава, че на мястото ще бъде изграден рудник, тъй като това изисква други процедури.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж загина при пожар в столичния квартал "Младост" 3
Мъж загина при пожар в столичния квартал "Младост" 3
Локомотив София привлече нидерландец
Локомотив София привлече нидерландец