НОВИНИ

Експеримент на БНТ - какво се случва с организма на човек, когато в колата са 11 души

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:00, 17.09.2024
Чете се за: 04:57 мин.
Общество
Снимка:
Слушай новината

20-годишен молдовец е задържан след катастрофата с кола, натъпкана с 10 нелегални мигранти. Случаят е от Околовръстното шосе вчера. Шофьорът не се е подчинил на полицейско разпореждане и така се стигна до гонка и катастрофа. Как толкова хора могат да влязат в лек автомобил и как едно пътуване се превръща в борба за оцеляване и глътка въздух. Йоана Миланова и Иван Ставрев направиха експеримент в търсене на отговора колко души могат да пътуват в лек автомобил. За по-малко от 30 секунди 10 души успяха да влязат в кола, като двама от тях се престрашиха да се настанят в багажника. Експеримент, приключил за по-малко 30 секунди.

"Имам чувството, че всеки момент вратът ще ми се откачи от главата. Отваряйте, отваряйте", коментира участник с експеримента.

Липса на пространство и на кислород извадиха участниците от колата.

"За по-малко от минута кислородът свършваше. Целият ми врат се схвана. Имах чувството, че ще ми се счупи вратът. Това за по-малко от минута", разказа Мирослав Милушев.

Не 10, а общо 11 души заедно с шофьора са били в колата, която катастрофира вчера. Не е ясно откъде са се качили и колко време са престояли в нея. Засечена е на входа на София. След като шофьорът не се подчинил на полицаите да спре, започнало преследване. Организиран бил и контролен пункт, където да бъде спрян принудително. Но още преди да стигне до него, автомобилът се забил в друга кола. За щастие при инцидента няма сериозно пострадали. Мигрантите твърдят, че са от Сирия.

"Изключително изобретателни са и когато видят нашите действия за противодействие намират други начини да заобиколят съответно и патрулите. Това, което сме направили е - на първа линия сме увеличили с около 30% полицейските сили", обясни старши комисар Радослав Кулеков, който е зам.-директор на ГД "Гранична полиция".

Променят се и трафикантите, които стават все по-безскрупулни.

"Тези неподчинения към полицейските служители, които се превръщат в гонки, това доказва, че са агресивни и не изпълняват полицейските разпореждания", добави старши комисар Радослав Кулеков.

Според полицията мигрантския натиск от началото на годината е намалял с над 70%.

"Променихме и тактиката на охрана на Българо-турската граница, тъй като тя се явява основен маршрут за движение на нелегалните мигранти. С това повишихме и броя на задържанията в или на линията на държавната граница, или в граничната зона с около 64%", добави зам.-директорът на ГД "Гранична полиция".

"Никой не бяга от хубаво", коментира бившият председател на Асоциацията на сирийците в България Мохамед Ибрахим.

В 99% от случаите България е транзитно трасе към пътя за богатия Запад - мечта, за която мигрантите понякога плащат с живота си.

"Самият бежанец - той е жертвата. За съжаление ние го гледаме като престъпник. Не, той е жертва на тези, които са разбили неговата държава и жертва на трафиканти, които взимат парите на тези хора, за да ги доставят някъде. И за съжаление имаме вече хиляди загинали по пътищата - дали е по морето, дали по горите, дали по катастрофи, както се случва непрекъснато", добави Мохамед Ибрахим.

Дали и кога ще спре безкрайният поток от сирийци, търсещи услугите на трафиканти по пътя към мечтата, никой не знае.

"Тази държава функционираше много добре и беше като хубаво езеро или хубав язовир. Някой пропука стената на този язовир. Ако трябва да мислим как да спрем тези бежанци да бягат от живота в Сирия, ние трябва да оправим това пропуканото в язовира", каза още бившият председател на Асоциацията на сирийците в България Мохамед Ибрахим.

Пукнатини в държава, вероятно пукнатини и по различни граници в различни страни, са причината за инциденти като вчерашния, който можеше да приключи фатално.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сондажи за злато в района на Своге вдигнаха градуса на напрежение
Сондажи за злато в района на Своге вдигнаха градуса на напрежение
Три българки се класираха за четвъртфиналите на двойки в Пазарджик
Три българки се класираха за четвъртфиналите на двойки в Пазарджик