НОВИНИ

Наводнения и пожари: Близо 30 са жертвите на бедствията в Европа

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:46, 17.09.2024
Чете се за: 03:12 мин.
Европа
Снимка: БТА
Слушай новината

Наводнения и пожари в Европа отнеха живота на близо 30 души.Докато в централните и източни райони на континента се борят с водната стихия - в Португалия проблем е огнената стихия, която взе 7 жертви. Заради придошлите реки цял град беше евакуиран в Полша. В Чехия над 60 хиляди домакинства остават без ток. В Австрия бедствието прекъсна политическите кампании за парламентарните избори, които ще се проведат на 29 септември. В Словакия нивото на Дунав продължава да се покачва.

Звукът на сирени, който в полския град Ниса се надяваха никога да не чуят.

"Очаква се нова приливна вълна. Улицата отново ще се наводни", каза мъж от град Ниса.

Два дни жителите и службите на Гражданска защита строяха диги. Включиха се мъже, деца, жени, възрастни.

"Ето там беше живата верига. Хората си подаваха чували с пясък. Включи се и хеликоптер, достави още чували. Строиха дигата до 4-5 часа сутринта", обясни жителката на Ниса Сабина Якубовска.

Усилията, обаче, не успяха да спрат прииждащата вода. Местните власти призоваха целият град с население 44 хиляди души, да се евакуира. Започнаха от болниците. Пациентите бяха извозени първо с линейки, а после с лодки.

Във Вроцлав се готвят за безсънна нощ. Опасенията са, че река Одер може да прелее до часове.

В Австрия циклонът "Борис" взе пета жертва. В наводнена къща е било открито тялото на възрастна жена. 26 села все още са откъснати от света.

"От два дни живеем на тавана. Нямаме вода, нищо нямаме", разказа потърпевш.

Във Виена четири линии на метрото остават частично затворени, както и всички градски паркове, заради опасност от падане на дървета.

снимки: БТА

В Словакия нивото на Дунав продължава да се покачва и вече достигна 9 метра. В Будапеща на всеки 24 часа нивото на реката се покачва с 1 метър. Крайречните улици в унгарската столица остават затворени.

"Наричат тези наводнения исторически. Но все по-често ще говорим за наводнения в подобни мащаби. От десетилетия Европа се затопля с много по-бързи темпове от други части на света", коментира представител на Червения кръст за Европа Андреас фон Вайсенберг.

В Италия утехата след преминаването на циклона Борис се оказа кратка. Седмица след като удари Апенините, стихията се завръща отново в същия район с проливни дъждове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
19 000 деца, учители и родители ще работят срещу тормоза в училище
19 000 деца, учители и родители ще работят срещу тормоза в училище
Мъж загина при пожар в столичния квартал "Младост" 3
Мъж загина при пожар в столичния квартал "Младост" 3