НОВИНИ

Българската следа около пейджърите - всичко за фирмата, визирана в унгарското разследване

Унгарски медии съобщиха, че българската фирма е купила пейджърите от Тайван, а след това ги е продала на Хизбула

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:44, 19.09.2024
Чете се за: 05:55 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

В цялата тази схема - къде стои фирмата от България. "Норта Глобъл" е регистрирана у нас през пролетта на 2022 година, показва справка в Търговския регистър. В същия период обаче в Унгария е регистрирана фирмата Би Ей Си Consulting. Именно за тази компания тайванската Gold Apollo твърди, че е предоставила лиценз и унгарската фирма произвежда и разпространява въпросните пейджъри. Има ли връзка между унгарската фирма и регистрираната у нас?

Фирмата е еднолично дружество с ограничена отговорност с капитал 200 лева, като собственик на капитала е норвежецът Ринсън Хосе. Първото, което прави впечатление е, че учредителният акт е съставен на 29 март 2022 г. и е подписан от Хосе, забележете на 10 април 2022 г. в Осло. Документите за регистрация са внесни от упълномощен адвокат на 14 април в 7.57 м. по електронен път и с квалифициран електронен подпис. А адресът на фирмата е същият, като на адвоката подал документите. Този адрес е и административен за Ринсън Хосе. От началото на 2022 година до днес няма данни Хосе да е влизал в България. Гражданин е на Норвегия, но според наши източници е от индийски произход. Учил е в индийски университет, а след това и в университета в Осло. Има интереси в областта на изкуствения интелект, дигитализацията и високите технологии.

И двете фирми нямат служители, освен собствениците на капитала си - в Унгария на Би Ейс Си Консултинг е жена. Унгарската фирма отчита скромни печалби, а тази у нас - "Норта Глобъл" е подавала финансови отчети, но без пълномощно. Профилът и на двете дружества е от типа "фирма - пощенска кутия", през която само формално преминават сделки, за да се затрудни установяването на реалния източник на стоката.

"Норта Глобъл" е регистрирана в стара кооперация на столичния булевард "Витоша". На същия адрес има регистрирани още близо 200 търговски дружества, като едно от тях е агенция, която предлага услугата регистрация на фирми. Именно адвокат от тази агенция е внесъл документите за регистрация на "Норта Глобъл" в търговския регистър на 14 април 2022 година, рано сутринта. В офиса на дружеството не откриваме никой. Съседите също не знаят за фирмата с норвежки собственик.

Чували ли сте за фирма Норта Глобъл?
"Не, не съм чувал".

Според източници на "По света и у нас" регистрираното в България еднолично търговско дружество "Норта Глобъл" никога не е имало дейност. Дружеството не е регистрирало и трудови договори в НОИ. А адресът на фирмата е административният адрес на норвежкия гражданин Ринсън Хосе. "По света и у нас" научи, че от 2022 година до момента през банкови сметки на дружеството са преминали 1 милион и 600 000 евро, които са постъпили от сметки в унгарски банки и са преведени към други сметки, но отново в банки в Унгария. Потърсихме Ринсън Хосе на телефона за контакт, оставен в търговския регистър. Гласова поща на телефона му.

Няма установени и търговски отношения между регистрираната в страната ни "Норта Глобъл" с други фирми в България, нито преводи на средства между наши банки, научи още "По света и у нас".

От ДАНС официално заявиха, че през територията на България не са реализирани митнически операции с визираните пейджъри. Не са извършвани и митнически операции към посочените в унгарски медии чуждестранни дружества. И допълват, че ДАНС извършва съвместни проверки с Националната агенция по приходите и Министерството на вътрешните работи по отношение на съпричастност на регистрираното в България дружество към доставка на комуникационно оборудване за ливанската организация Хизбула.

Анализ на данните за движение на кораби, товарителници и митническа информация сочи, че въпросните пейджъри най-вероятно са доставени с кораб на пристанището в Бейрут през първата половина на месец май, като маршрутът на кораба е от пристанище в района на Арабско море, през Аденския залив, Червено море и Суецкия канал. Данните за този кораб сочат, че през последните пет години освен в този район, корабът се е движил и в района на Индийския океан, Бенгалския залив и Южнокитайско море. Няма регистрирани влизания в европейски пристанища. Най-вероятният извод е, че това е класическа схема за заличаване на следите на придвижване на една стока. Подобни случаи в днешно време отварят и една друга територия, тази на хибридните атаки и дезинформацията, която вече е част от действията на основните геополитически играчи.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По следите на пейджърите бомби: Модерният троянски кон на Израел
По следите на пейджърите бомби: Модерният троянски кон на Израел
Политиците искат обяснения от ДАНС и кабинета за пейджърите
Политиците искат обяснения от ДАНС и кабинета за пейджърите