НОВИНИ

Държавата подписа договор за проучване на енергиен коридор Изток-Запад

държавата подписа договор проучване енергиен коридор изток запад
bnt avatar logo
от БНТ
10:30, 22.07.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на енергетиката Владимир Малинов коментира подписването на договора за предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад.

Държавата подписа договор за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад. Контрактът е между Американската агенция за търговия и развитие и Електроенергийния системен оператор за безвъзмездно финансиране в размер на близо 1,5 млн. долара за предпроектното проучване.

"Това е още един успешен етап от ползотворното сътрудничество и развитие на взаимоотношенията между България и САЩ. След реализирането на този проект, ние постигаме повишаване на енергийната сигурност, не само на България, а и на целия регион. Това е възможност за обменяне на електрическа енергия между страните в региона в реално време", каза енергийният министър Владимир Малинов.

Служебният премиер Димитър Главчев отбеляза, че за България това сътрудничество е ключово за изпълнението на приоритетите на страната в енергийната сфера.

За нашата страна това сътрудничество е ключово от гледна точка на приоритетите на страната ни в енергийната сфера и успешното осъществяване на зелената трансформация. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев, който участва в церемония по подписването на договор между Американската агенция за търговия и развитие (USTDA) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО ЕАД) за безвъзмездно финансиране на предпроектното проучване за изграждане на енергиен коридор Изток-Запад.

"Бих искал да благодаря на агенцията от името на българското правителство за безвъзмездната помощ. В рамките на предпроектното проучване ще бъде направен икономически и технически анализ на необходимостта от развитие на електропреносната мрежа и увеличаване на трансграничния капацитет на границите на България с Румъния, Гърция, Турция и Република Северна Македония. Ще даде възможност за ефективно оползотворяване на зелената енергия, произведена в региона и ще съдейства за успешното изпълнение на нашите приоритети, свързани с декарбонизацията на икономиката и Зелената сделка. В този контекст ще бъдат анализирани плановете за изграждане на две нови помпено-акумулиращи водноелектрически централи у нас на язовирите Батак и Доспат и присъединяванията им към електропреносната мрежа. Всичко това е ключово за подобряване на електропреносната инфраструктура и енергийната сигурност в целия регион на Югоизточна Европа“, заяви Главчев.

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен обяви, че финансирането е за 1,5 млн. долара.


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
67-годишен мъж е в болница с изгаряния след взрив на газова бутилка
67-годишен мъж е в болница с изгаряния след взрив на газова бутилка
БФБ планира включването на отбор до 20 години в НБЛ
БФБ планира включването на отбор до 20 години в НБЛ