НОВИНИ

Държавна агенция "Архиви" с нови ценни попълнения

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
22:42, 09.10.2020
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Утрешният 10 октомври е Ден на българските архивисти. В навечерието на празника от Държавна агенция "Архиви" се похвалиха с новите ценни попълнения и почетоха хората, които години наред събират българската памет. За празника подредиха и изложба с дарените графикатури от проф. Иван Газдов.

94 линейни километра книжен архив е събран в Държавния архив. Съхраняват уникални документи, свързани с историята на България - оригинала на Търновската конституция, на последната Конституция от 1991г., Манифеста за провъзгласяване на Независимостта. Активно работят по дигитализация на документите.

Доц. д-р Михаил Груев - председател на ДА "Архиви": Но това е не много бърз и доста скъп процес. Имаме нарастване около 2 терабайта годишно на дигиталния архив. Разбира се, сега голямото предизвикателство е електронното архивиране, тъй като все повече институции започват да произвеждат документи, които въобще не минават през хартията.

Тази година са постъпили ценни архиви на художници - Любен Прашков, Светлин Русев. А със специалното дарение на проф. Иван Газдов отбелязват и празника. Изложба с уникалните графикатури е подредена в залата на агенцията.

След празника отново се насочват към голямото предизвикателство - преминаване от хартията към дигиталния свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънце и затопляне през почивните дни
Слънце и затопляне през почивните дни
Как лекарите от Гоце Делчев се борят с COVID-19 след загубата на единствения си реаниматор
Как лекарите от Гоце Делчев се борят с COVID-19 след загубата на единствения си реаниматор