НОВИНИ

Дъщерите на д-р Стефан Божков дариха артефакти на Музея на ЦСКА

Музея на ЦСКА
Снимка: ПФК ЦСКА
bnt avatar logo
от БНТ
18:09, 11.11.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Безценно дарение от архива на клубната легенда д-р Стефан Божков - Стевето получи Музеят на спортната слава на ЦСКА.

Дъщерите на прочутия футболист и треньор на армейците Малина, Лиляна, Лучия и техните семейства предоставиха множество артефакти от личната му колекция на церемония, състояла се на стадион „Българска армия“.

На нея уредникът на музея Христо Христов – Графа припомни славната кариера на д-р Божков и приноса и успехите му за "червените", информира официалният сайт на ЦСКА.

От името на ръководството на клуба говори изпълнителният директор Филип Филипов, който подчерта, че ЦСКА цени своята история и ще направи всичко възможно да я съхрани за бъдещите поколения.

Сред най-интересните експонати е възпоменателен плакет от шампионския финал с Левски през 1948 г., както и тетрадките, в които д-р Божков е водил своите записки по подготовката на отбора. Персонален медал от мача България - Унгария - 1:0, от 7 ноември 1948 г. Личен плакет "Отбор победител" в турнира за Купата на Съветската армия от 1951 г. Юбилеен знак "10 г. БНА - ЦДНВ" с лента Турнир на СКДА в България (1954 г.). Брошура и плакет от третия международен турнир в Палма де Майорка (1971 г.), в който победител става ЦСКА. Възпоменателен плакет от ФК Барселона от 1/2 финала с ЦСКА през 1973 г. на турнира Хуан Гампер. Златни книги на СК Спортист (кв. Хаджи Димитър) от 1939 г. Възпоменателен сувенир от ФК Еспаньол от 1/2 финала с ЦСКА от 1977 г. от турнира "Купа Сарагоса", където победител става ЦСКА и още много други интересни вещи от личната колекция на великия д-р Стефан Божков.

Артефактите могат да бъдат разгледани от феновете днес от 10:00 до 17:00 часа., след което ще станат част от архивния фонд на музея.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията проверява общински съветник от Благоевград за търговия с вот
Полицията проверява общински съветник от Благоевград за търговия с вот
За какво ни е необходима медицинска помощ от ЕС?
За какво ни е необходима медицинска помощ от ЕС?