НОВИНИ

Дъщерята на Назарбаев е изтеглила над 300 млн. долара от Казахстан?

дъщерята назарбаев изтеглила 300 млн долара казахстан
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:18, 15.01.2022
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Алия Назарбаева, най-малката от трите дъщери на бившия казахстански президент Нурсултан Назарбаев, е изтеглила повече от 300 милиона долара от Казахстан. Това се казва в публикация на британския вестник "Телеграф".

Още през 2006 г. дъщерята на политика е получила 325 млн. долара, според нея, от продажба на дялове в определен бизнес – 312 млн. от тях е изтеглила от страната, тъй като смятала, че е опасно да ги остави в нея. Тя споделила това с финансовите си мениджъри, с чиято помощ създава фондация в Лихтенщайн. За какъв бизнес става въпрос, в статията не се уточнява.

В Казахстан Алия е известна преди всичко като общественичка и ръководителка на различни арт фондации.

Финансовите афери станаха известни заради конфликта й с двама бивши финансови мениджъри. Дъщерята на политика ги съди с обвинения в нечестност и заговор за измама, но накрая делото бе уредено с конфиденциално споразумение.

След изтеглянето на средствата, според изданието, Назарбаева е купила имение в престижния квартал Хайгейт в Лондон за почти 12 млн. долара, къща в Дубай за 14 мл. долара и самолет а почти 24,5 млн., както и 51% дял в швейцарск банка за 108 милиона долара. Сдобила се е и с недвижими имоти в Лондон, за да получи британско гражданство.

Семейство Назарбаеви има и други активи във Великобритания.

Голямата дъщеря на Назарбаев Дарига и синът й Нурали Алиев притежават недвижими имоти на стойност над 100 млн. долара През 2019 г. имотът беше конфискуван, след като британските власти сметнаха, че къщите са закупени с престъпни приходи на Рахат Алиев, бившият съпруг на Дарига. По-късно обаче арестът беше отменен. Според "Таймс" Дарига Назарбаева притежава и известната къща на Шерлок Холмс на Бейкър Стрийт.

В началото на тази година Казахстан попадна в центъра на световните медии заради митингите и бунтовете след поскъпването на горивата. Повече по темата вижте ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Събев: След като за български експерти проектирането е трудно, ще търсим международни
Министър Събев: След като за български експерти проектирането е трудно, ще търсим международни
Кевин Де Бройне донесе минимална победа на Манчестър Сити над Челси
Кевин Де Бройне донесе минимална победа на Манчестър Сити над Челси