НОВИНИ

ДБ към Габровски: Няма да подкрепим мандата, но ще работим с Вас, ако съставите правителство

bnt avatar logo
от БНТ
10:28, 08.12.2022
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Кандидатът за министър-председател чл.-кор. проф. Николай Габровски провежда срещи с представители на всички парламентарни групи в 48-ото Народно събрание в търсене на подкрепа за съставяне на правителство с мандата на ГЕРБ-СДС. Разговорите започнаха с представители на ПГ „Демократична България“.

На срещата проф. Габровски подчерта, че е приел номинацията в опит да се успокои тона и да се намали радикализацията между партиите.

Той изтъкна, че евентуален провал на 48-ото Народно събрание да излъчи кабинет, ще е вреден за страната, тъй като няма да има работещ парламент, който да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост. Според него най-голям шанс за съставяне на правителство има с първия мандат. Именно заради това той се е съгласил да приеме номинацията.

"Дори той (мандатът) да беше при друга политическа сила, аз пак бих се ангажирал, за да не отиваме на избори", посочи той.

Обобщение на срещите на проф. Габровски с "Демократична България" и БСП вижте във включването на Милена Кирова.

Съпредседателят на формацията Христо Иванов изрази уважение и адмирации към проф. Николай Габровски и заяви, че разчита кандидатурата му за премиер като акт на граждански дълг.

Въпреки това обаче от "Демократична България" няма да подкрепят предложеното от него правителство, защото е с мандат на ГЕРБ-СДС.

"Тук сме, за да покажем добронамереност към Вас. Имаме решение от всички органи, че в тази конфигурация не можем да подкрепим правителство, което няма нищо общо с Вас и Вашите усилия, но смятаме че е коректно да разговаряме. Ако излъчите правителство и мисията ви свърши с успех, ще бъдем отворени да работим по конкретни теми, по начина, по който работим и сега с ГЕРБ. Има теми, по които намираме общ език и това ще го развиваме, ако този парламент продължи да съществува при кабинет, воден от Вас", заяви Христо Иванов.

Той изброи управленските приоритети на "Демократична България" - сигурността, върховенството на закона, подобряването на бизнес климата и модернизацията на страната.

Снимки: Десислава Кулелиева

Проф. Николай Габровски открои като приоритети приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост и присъединяването към Шенген и еврозоната. Той декларира пълна подкрепа към "Демократична България" по въпроса за съдебната реформа.

"В мое лице ще срещнете само и единствено подкрепа във вашите инициативи. Законодателната реформа и антикорупционното право са приоритетите, за които аз, като гражданин, няма да правя компромис.Поемам ангажимент да търся конституционно мнозинство за сериозни промени в законодателството, касаещи правомощията и отговорностите на главния прокурор", увери той.

За членове на проектокабинета Габровски ще привлече експерти, отдалечени от партийния живот, каза още той. Очаква се съставът да стане ясен през следващите дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радулов и Дженев се класираха за четвъртфиналите на двойки на "Ориндж Боул"
Радулов и Дженев се класираха за четвъртфиналите на двойки на "Ориндж Боул"
Трамвай аварира на "Руски паметник" в деня, в който пуснаха трасето в експлоатация
Трамвай аварира на "Руски паметник" в деня, в който пуснаха трасето в експлоатация