НОВИНИ

Преди гласуването за Шенген: Готови ли са България, Румъния и Хърватия?

bnt avatar logo
от БНТ
10:16, 08.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Ключов ден за страната ни - Съветът на Европейския съюз гласува за разширяването на Шенген. Вотът е разделен на две части - първата за България и Румъния и след това за Хърватия.

Очаква се Нидерландия и Австрия да са против приемането на страната ни. Вотът за България е първа точка в дневния ред на заседанието на правосъдните и вътрешните министри.

След това се очаква Загреб да получи зелена светлина за Шенген.

Вижте още в прякото включване на Десислава Апостолова.

Ключов ден за България - Съветът на ЕС гласува разширяването на Шенген

"Ще гласувам днес против приемането на България и Румъния в Шенген. Смятам, че приемането им е грешка, защото системите им не функционират добре. Тази година в Австрия пристигнаха над 100 000 мигранти, 75 000 от тях не са регистрирани. На много места в Европа в момента имаме вътрешен контрол по границите - между Австрия и Унгария например, между Германия и Австрия, между Чехия и Словакия. Това също е доказателство, че шенгенската система не функционира добре", каза още Герхард Карнер, министър на вътрешните работи на Австрия.

На въпрос на БНТ дали е оптимист за днешния съвет еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон отговори:

"Това е най-добрата ни възможност, водим конструктивен диалог. Разбира се, все още нищо не е сигурно и предстоят интересни разговори. Очаквам да бъдат в позитивен тон и приветствам усилията на Чешкото председателство, което за първи път от 11 години постави тази тема на дневен ред и най-после имаме реална възможност България и Румъния да станат част от Шенген".

България, Румъния и Хърватия са готови за Шенген, като дори са направили повече от това, което е поискано от тях. Това коментира заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

"Хърватия, България и Румъния технически са готови да се присъединят към Шенген. Те изпълниха изискванията и дори направиха повече от това, което искахме. Те са готови! Малкото колебания, които остават, са политически. И те подкопават два прости факта - че ние сме по-силни, а не по-слаби с разширяването на Шенген. И второ - разширяването на Шенген означава по-голям и по-добър контрол, а не по-малък", коментира Схинас.

Очаква се лидерите на държавите от ЕС да гласуват разширяването на Шенген по обяд.

Преди дни Нидерландия и Австрия заявиха, че няма да подкрепят присъединяването на България към Шенгенското пространство.

За да влезе страната ни в Шенген е нужна единодушната подкрепа на всички държави членки на Европейския съюз.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трамвай аварира на "Руски паметник" в деня, в който пуснаха трасето в експлоатация
Трамвай аварира на "Руски паметник" в деня, в който пуснаха трасето в експлоатация
Финалистка на "Ролан Гарос" сложи край на сезона на Виктория Томова
Финалистка на "Ролан Гарос" сложи край на сезона на Виктория Томова