НОВИНИ

Ключов ден за България - Съветът на ЕС гласува разширяването на Шенген

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:44, 08.12.2022
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Ключов ден за страната ни - Съветът на Европейския съюз ще гласува днес по обяд разширяването на Шенген. Вотът е разделен на две части - едната дали България и Румъния да бъдат приети, а втората дали Хърватия да стане част от шенгенското пространство.

Очаква се Нидерландия и Австрия да се противопоставят на приемането на страната ни. Вотът за България е първа точка в дневния ред на заседанието на правосъдните и вътрешните министри.

След това се очаква Загреб да получи зелена светлина за Шенген. В петък Нидерландия обяви, че няма да допусне България, но подкрепя кандидатурата на Румъния и Хърватия. Нидерландският премиер Рюте уточни, че това е "не сега" и допълни, че ще настоява за въвеждане на Механизма за сътрудничество и проверка.

Лидерите на четирите най-големи партии в Европейския парламент изпратиха съвместно писмо, в което заявиха, че неприемането на трите страни рискува да навреди не само на тях, но и на целия Европейски съюз.

Снощи австрийският канцлер Карл Нехамер потвърди, че страната му е против влизането на България и Румъния в Шенген.

Според него нашата страна има нужда от помощ по този въпрос. Двамата с председателя на Европейската народна партия Манфред Вебер дадоха пресконференция във Виена преди днешното гласуване в Брюксел.

"Това наистина е предизвикателство за сигурността и това е причината, заради която Австрия има различна гледна точка върху разширяването на Шенген. Хърватия "Да", Румъния и България още "Не". Това не е политическа дискусия, това е дискусия за сигурността. Става дума за сигурността на Европейския съюз, за сигурността на нашите граждани", заяви канцлерът на Австрия Карл Нехамер.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин: Ядреният арсенал на Русия е сила за сдържане
Путин: Ядреният арсенал на Русия е сила за сдържане
204 са новите случаи на коронавирус
204 са новите случаи на коронавирус