НОВИНИ

Спасиха дете със заседнал зъб в белите дробове в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
20:35, 07.12.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Лекари спасиха 11-годишно момче със заседнал зъб в белите дробове. Според специалистите случаят е много рядък, тъй като детето е живяло така близо две седмици.

"На базата на това, че има една-две пневмонии за много кратко време на рентгенографията се диагностицира чуждо тяло. Щастие е било за детето, че това чуждо тяло не е застанало между гласните връзки и трахеята. В този случай обикновено тези пациенти не стигат до здравно заведение, тъй като загиват", обясни началникът на УНГ отделението към УМБАЛ-Бургас д-р Даниел Петков.

Според лекарите е имало голяма опасност за живота на детето, тъй като родителите не са направили връзка между боледуването и изчезналия зъб.

"Родителите са предполагали, че най-вероятно го е глътнало просто, и те даже, когато са посетили общопрактикуващия си лекар не са казали за този инцидент", допълни д-р Даниел Петков.

След сложна и рискова операция специалистите от бургаската болница успели да изкарат зъба.

"Детето след операцията се наложи да остане в "Реанимация" два дни, поради факта, че при самата екстракция на чуждото тяло, следоперативно, прави отток и пневмония", пояси ординаторът в отделение УНГ д-р Пролетина Боздукова.

Въпреки че случаят е необичаен, той не е прецедент. През лятото бургаските лекари спасиха 3-годишно дете, което живя със стотинка в хранопровода месец и половина. Днес те вече имат колекция от предмети, попаднали в човешкия организъм.

"Някои от чуждите тела, които колегите от "Уши, нос и гърло" са изкарали през последните няколко месеца. Най-често изкарват стотинки, в голяма част при по-големи хора може да е някой зъб и други малки предмети, ето в момента можем да видим две малки батерии", разказа д-р Йоан Иванов от отделение "Хирургия" към болницата в Бургас.

Специалистите казват, че именно най-дребните предмети са най-опасни за организма, тъй като се окисляват и водят до перфорация на органите.

Автор: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Българската Коледа" дари последно поколение апаратура на две детски клиники
"Българската Коледа" дари последно поколение апаратура на две детски клиники
Ямбол отново ще играе срещу ЦСКА след 13-годишна пауза
Ямбол отново ще играе срещу ЦСКА след 13-годишна пауза