НОВИНИ

Акция "Бяло" продължава в цялата страна - задържани са 56 души (обобщение)

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:41, 07.12.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Акция против наркоразпространението се провежда в цялата страна. В нея участват около 3000 служители на МВР, проверяват се над 150 обекта. Акцията е в тясно сътрудничество с прокуратурата.

Активира се работата по всички разследвания, свързани с производство и разпространение на наркотици. Само до обяд бяха задържани 56 лица. Само в Софийска област са ударени две оранжерии за отглеждане на марихуана в селата Равно поле и Томспсън.

Високотехнологични помещения за отглеждане на марихуана, 15 ремаркета с връзка помежду им за сушене на наркотичното растение и мощен генератор - на това се натъкват тази сутрин специализираните екипи на полицията. По случая се работи от няколко месеца

В с.Равно поле са задържани 4 лица.

"Установени са над 1500 растения марихуана в различен стадий на растеж и много голямо количество суха тревна маса. Интересното е, че всичко е започвало и е свършвало до тук, от отглеждането до сушенето на продукцията", каза Калин Стоянов, директор на ГДБОП.

ВИЖТЕ КАДРИ ОТ НАРКООРАНЖЕРИЯТА В С.РАВНО ПОЛЕ ТУК

Задържаните за производство на марихуана останаха с часове на мястото. Те не са криминално проявени, за разлика от арестуваните за същото край село Томпсън, които са задържани за 72 часа.

"Единият е многократно осъждан, за кражби и грабежи, другия е осъждан веднъж и е в условията на условна присъда", каза Наталия Николова, окръжен прокурор на София.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев каза, че мащабната операция ще продължи докато нивото на наркоразпространение не спадне рязко.

"Правим много ясен и категоричен знак към лицата, занимаващи се с тази престъпна дейност, че държавата няма да толерира провеждането и на територията на България по никакъв начин", каза той.

По разпореждане на главния прокурор от месеци се извършва анализ на досъдебни производства, свързани с разпространение на наркотици. Активизирана е работата по всички досъдебни производства свързани с наркотици. Гешев също заяви, че координацията с полицията е много добра.

"Налице са притеснителни тенденции свързани с разпространението на наркотици, разпространението около училища, с управляването на моторни превозни средства след употреба на наркотични вещества, тенденции, които сериозно застрашават сигурността на българските граждани", каза Гешев.

17-годишен от Пловдив беше задържан по време на акцията "Бяло" с 20 таблетки екстази.

"Които по първоначални данни продава на свои съученици по 50 лв. Иначе казано целта на съвместните усилия на прокуратурата и МВР да предотврати доколкото е възможно разпространението в и около училищата започва да дава своите резултати", каза Румен Попов – зам. апелативен прокурор на Пловдив.

На територията на Пловдив и региона са открити над 100 кг амфетамини, задържани 24 души. Разкрита е оранжерия за производство на марихуана в Сопот.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП поискаха изслушване на Гълъб Донев в парламента заради Шенген. Той: Това е пиар фокус
ПП поискаха изслушване на Гълъб Донев в парламента заради Шенген. Той: Това е пиар фокус
Вежди Рашидов отбеляза с изложба рождения си ден
Вежди Рашидов отбеляза с изложба рождения си ден