НОВИНИ

Радан Кънев за Шенген: Това е геостратегически удар за България

bnt avatar logo
от БНТ
17:39, 07.12.2022
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Като геостратегически удар за България с огромна сила и пряка заплаха за националната ни сигурност определи блокирането на България за Шенген евродепутатът от "Демократична България" и ЕНП Радан Кънев в предаването по БНТ "Светът и ние".

"Ще имаме няколко месеца да проведем политика, която да гарантира на първо място, че разделянето няма да се случи, на второ място, че на следващ етап при следващо повдигане на председателството на Европейския съюз на този въпрос в рамките на 2023 година кандидатурата на България няма да бъде блокирана и заедно с Румъния ще бъдем приети", каза Кънев.

Румен Радев: Има всички шансове да влезем в Шенген догодина, депутатите да приемат законите по ПВУ за съдебна реформа

Според него няма съмнения в българското общество относно присъединяването на страната ни към Шенген, единодушие има и между политическите сили.

Евродепутатът изтъкна предимствата на присъединяването към шенгенското пространство, които от една страна са свързани с възможността за преминаване на границите от европейски граждани без паспортни проверки и дълго чакане, а от друга - с търговията и транспорта.

Европейската комисия очаква положителен резултат за България и Шенген

"Между България и Румъния, държави, които са икономически изключително близки, се чака понякога часове, за да се премине границата. Между България и Гърция също не е лесен трафикът. Това има голямо отражение върху търговията и индустрията", подчерта той.

Най-съществената полза, която можем да извлечем от присъединяването към Шенген е усещането в нашите икономически партньори за пълноценността на членството на България в Европейския съюз, смята Радан Кънев. Това по негови думи би имало сериозен ефект върху инвестициите в страната.

"Има имиджов нюанс. Той е част от по-голямата картина за това колко пълноценен участник сме в новите политики за европейска сигурност", обясни той.

Евродепутатът отбеляза, че тясната интеграция на България в сферата на сигурността е определяща в сегашните времена, когато войната е съвсем близо до нас и светът е по-нестабилен.

"Важен фактор е мигрантската криза от 2015 година и в момента засилващата се нова мигрантска вълна", поясни той.

Според Радан Кънев проблемът с влизането ни в Шенген е свързан именно с големия мигрантски натиск върху няколко държави членки, сред които и Австрия, като най-източно разположената богата държава.

Австрия потвърди, че няма да подкрепи България и Румъния за Шенген

Кънев обърна внимание на вътрешнополитическия елемент, който според него е определящ фактор и за позицията на Нидерландия и Швеция, но това според него не отменя отговорността на България.

"Има проблеми и от страна на България и ние трябва интензивно да търсим решения на тези проблеми", подчерта той.

Възможно е да не се стигне до гласуване, а до поредно отлагане.

"Най-вероятният изход е отлагане, защото Нидерландия зае тази изключително опасна за нас позиция - България и Румъния да бъдат разделени. Да стане подобно разделяне юридически факт не е лесна стъпка, не може да стане за 2-3 дни", поясни евродепутатът.

Според него на този етап няма да постигнем целта си да бъдем част от шенгенската зона, но няма и да се реализира най-големият стратегически кошмар - изолацията на България в рамките на континенталната част на съюза.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едмонд Назарян замина за лагер в Париж
Едмонд Назарян замина за лагер в Париж
След победата в Катар: Феновете на Мароко изпратиха испанците със скандирания "Летището е натам"
След победата в Катар: Феновете на Мароко изпратиха испанците със скандирания "Летището е натам"