НОВИНИ

Унгария блокира финансовата помощ за Украйна в опит да спаси еврофондовете си

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:18, 07.12.2022
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Унгария блокира 18 милиарда финансова помощ за Украйна, които Брюксел обеща да предостави на страната през следващата година. Блокадата на Будапеща е в отговор на предложението на Европейската комисия да бъдат замразени 7,5 милиарда евро от кохезионните фондове на страната.

Окончателното решение и по двата въпроса все още предстои, то трябва да бъде взето от финансовите министри на страните от ЕС.

Финансовите министри на страните от ЕС трябваше в едно и също заседание да одобрят пакет от закони за предоставяне на 18 милиарда евро помощ на Украйна за 2023 година и да решат дали приемат предложението на Европейската комисия за замразяване на седем и половина милиарда евро за Унгария, заради проблеми с върховенството на закона. До окончателно решение и по двете важни теми не се стигна.

Будапеща предварително обяви, че ще блокира помощта за Украйна.

В опит да постигнат единодушие финансовите финистри поискаха от Еврокомисията нова оценка за изпълнение на условията от страна на Унгария, които обвързват върховенството на закона с предоставянето на средствата от еврофондовете.

"Жалко е, че днес не можахме да вземем решение за толкова необходимата финансова помощ за Украйна. Отговорна за това, че не можахме да изразим своята солидарност във финансово отношение, е Унгария. В момента се води война, в която се защитават и нашите европейски ценности и интереси. Украйна не трябва за загуби тази война и се нуждае от нашата финансова помощ. Трябва възможно най-бързо да постигнем споразумение, така че необходимите и подкрепени от останалите 26 държави средства да бъдат предоставени", заяви Кристиян Линднер - министър на финансите на Германия.

Финансовите министри трябва да вземат решение за спирането на фондовете за Унгария до 19 декември.

Министрите ще разгледат въпроса отново заедно с пакета от финансова помощ за Украйна. Еврокомисията вече мисли и вариант Б за Киев, в случай че Будапеща продължава да блокира решението.

"Ще осигурим парите по един или друг начин", обеща заместник-председателят на Еврокомисия Валдис Домбровскис.

Целта е средствата за Украйна да се заемат от капиталовите пазари и още от януари страната да започне да получава по мириард и половина от Брюксел, за да покрива основни финансови нужди.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Академик Пловдив привлечe още един чужденец
Академик Пловдив привлечe още един чужденец
Коледа с кауза: Украсата в студиата на БНТ отново е дело на майки на деца с увреждания (Снимки)
Коледа с кауза: Украсата в студиата на БНТ отново е дело на майки на деца с увреждания (Снимки)