НОВИНИ

Европейската комисия очаква положителен резултат за България и Шенген

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:00, 05.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия потвърди днес, че България, Румъния и Хърватия са готови да станат членове на Шенген. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че трите държави са били подробно проучени и резултатът е, че отговарят на всички изисквания.

В отговор на журналистически въпрос на брифинг Йохансон изрази очакване гласуването на вътрешните министри да е въз основа на оценките на Европейската комисия. В навечерието на вота Нидерландия и Австрия обявиха, че имат намерение да гласуват против приемането на България.

Донев за Шенген: Марк Рюте прибегна до недостойни внушения, които едва ли ще бъдат забравени скоро

"България, Румъния и Хърватия бяха подробно проучвани и резултатът е, че те отговарят на всички изисквания за това да бъдат част от Шенген. В последните месеци имаше допълнителни проверки на България и Румъния по искане на някои страни членки - те имаха допълнителни въпроси, които искаха да бъдат изяснени. Ето защо изпратихме мисии с експерти на високо ниво от тези страни членки в България и Румъния и те съставиха доклад , който аз на свой ред представих преди няколко седмици по темата за разширяването на Шенген", посочи тя.

Илва Йохансон заяви, че допълнителните проверки, поискани от някои държави, показаха, че България и Румъния са повишили още повече защитата на външните граници.

"Тяхната оценка е, че България изпълнява критериите дори повече, отколкото в началото. И България, и Румъния са повишили степента си на защита на външните граници. Така че нямаме такава информация (за преминаване на границата срещу 50 лв. - бел. ред.) В четвъртък на Съвета ще бъдат представени всички доклади, от които става ясно, че България, Румъния и Хърватия напълно покриват изискванията да бъдат пълноправни членове на Шенген и именно това очаквам да е изходът от гласуването".

Еврокомисарят по европейския начин на живот и зам.-председател на ЕК Маргаритис Схинас коментира, че е мит твърдението, че Шенген означава по-малко контрол. Според него разширяването на Шенген ще доведе до повече и по-добър контрол по външните граници на ЕС.

"Онези, които се съмняват в оценката на Европейската комисията за готовността на Хърватия, България и Румъния за Шенген, трябва да знаят, че разширяването на Шенген би могло на практика да доведе до повече и по-добър контрол на границите. Мит е и не е честно да се изтъква аргументът, че разширяването на Шенген означава по-малко контрол. То означава повече и по-добър контрол”, каза Маргаритис Схинас.

Вътрешните министри на страните от ЕС ще гласуват кандидатите на трите държави за Шенген на заседанието си на 8 декември в Брюксел.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Атанасов и Зираатбанк с десета победа в турската волейболна лига
Мартин Атанасов и Зираатбанк с десета победа в турската волейболна лига
Втора седмица продължава издирването на двамата рибари край Бургас
Втора седмица продължава издирването на двамата рибари край Бургас