НОВИНИ

Проф. Николай Габровски: Ще разчитаме на хора, които са отдалечени от партийните структури

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
10:43, 05.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

"Политическото говорене не води до нищо, както и политическите страсти. Ще разчитаме повече на професионализъм, на хора, които са отдалечени от партийните структури, които са известни със своята експертиза в различните области. Още няма избрани хора. Ще търсим подкрепа от абсолютно всички, идеята е цялостна промяна на политическия тон, да се премине от една видима за всички неефективна конфронтация към диалог и общи допирни точки", заяви след връчването на първия проучвателен мандат проф. Николай Габровски.

Кой е проф. Николай Габровски - кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС?

По думите му той е изборът като личност, тъй като е консенсусна, професионална, еднакво отдалечена от всички партии, имаща добър диалог с всички.

Според проф. Николай Габровски, ако България влезе в нови предсрочни избори през март, ще изгуби време и пари, както и авторитет. "Свикнал съм да работя в екип в тежки условия, такава е професията ми", добави той.

Проф. Николай Габровски изрази оптимизъм за съставяне на редовен кабинет. Отбеляза, че предстои много работа и коментира, че ГЕРБ-СДС ще се опита да разплете възела на българската политика.

"През последните години съм получавал много покани за 2 неща - едното е да работя в чужбина, другото е да вляза в политиката, винаги досега съм отказвал. В момента България е на кръстопът на твърде много кризи - социална, икономическа, енергийна, има сериозен мигрантски натиск и една от водещите причини за всичко това е политическата криза. Това нещо трябва да спре по някакъв начин", допълни проф. Николай Габровски.

Проф. Габровски е номинацията на ГЕРБ-СДС за премиер. Той прие първия проучвателен мандат от президента Румен Радев на "Дондуков" 2.

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер има една седмица за съставяне на правителство. Вчера от партията заявиха, че имат два варианта за премиер - Бойко Борисов или неутрален кандидат, който да е приемлив за другите партии. Ако ГЕРБ не съберат подкрепа за кабинет - вторият мандат ще бъде връчен на "Продължаваме Промяната".

Румен Радев проведе разговори за съставяне на редовен кабинет с всички парламентарно представени формации и изрази надежда в рамките на конституционната процедура да не се стига до връчване на трети мандат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как преминава един работен ден за екипа на БНТ по време на Мондиала в Катар?
Как преминава един работен ден за екипа на БНТ по време на Мондиала в Катар?
Донев за Шенген: Марк Рюте прибегна до недостойни внушения, които едва ли ще бъдат забравени скоро
Донев за Шенген: Марк Рюте прибегна до недостойни внушения, които едва ли ще бъдат забравени скоро