Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Време е да зазимим водомерите на открито

bnt avatar logo
от БНТ
09:40, 05.12.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Заради падането на температурите от ВИК дружествата напомнят на потребителите, че е време да зазимят водомерите на открито. При замръзване водомерите често се повреждат. Клиентите на ВИК носят отговорност за правилното поддържане на водомерите.

При настъпили повреди и ненавременно уведомяване на дружествата абонатите сами покриват щетите, а понякога се начисляват и солени сметки заради настъпили течове.

Повечето еднофамилни къщи в Благоевград и околните села са с външни водомери, монтирани в шахти. Много хора не предпазват водомерите от студа правилно, показват наблюденията на специалистите.

"Не се зазимяват правилно, не се използват правилните материали. Вата, парцали, найлони не са за зазимяване. Хората използват всичко, което им попадне, опитват се да ги зазимяват, но не е това начинът и се получават повреди", заяви Мирослав Начев, координатор водно стопанство-ВИК Благоевград.

За да се избегнат неудобствата при замръзване, както и допълнителни разходи, от ВИК-Благоевград съветват шахтите за водомерите да са дълбоки минимум 80 сантиметра. Важно е да имат капак, който добре да предпазва от навлизане на вода и сняг.

"Съответната шахта трябва да бъде изградена по предписания, дадени от нас. Трябва да се използват материали, които не попиват влага - това са фибрани, стиропори. Външни чешми в дворовете, ако те не се използват, трябва да бъдат спрени спирателните кранове, за да не се получи съответните повреди след това да доведат до загуби на нас и на потребителя", допълни Мирослав Начев.

"Ако не се предприемат необходимите мерки за предпазване на водомерното устройство, тогава се заплаща услугата за демонтаж на старото устройство, монтаж на новото, пломбиране и самото измервателно устройство, всичко това се заплаща от потребителя. Също така се заплаща количеството, което е отчетено от водомера, след като се е повредил и има теч", каза още инж. Величка Димкова, ВИК-Благоевград.

Ако водомерите се намират в мазета или гаражи, трябва да се уверим, че в помещението са затворени всички прозорци и не прониква влага.

При повреда или замръзване трябва веднага да подадем сигнал. Не е препоръчително сами да поправяме или подменяме водомерите.

Автор: Владислава Миланова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Верижна катастрофа с 10 леки коли и 2 камиона на Околовръстното в София, има пострадали
Верижна катастрофа с 10 леки коли и 2 камиона на Околовръстното в София, има пострадали
Катрин Стоичкова с 14 точки при успех на Емполи
Катрин Стоичкова с 14 точки при успех на Емполи