НОВИНИ

Политолози: Ако ГЕРБ предложат Борисов за премиер, дават заявка за нови предсрочни избори

bnt avatar logo
от БНТ
08:41, 05.12.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Рулетката на мандатите отново се завърта днес и в 10 часа президентът връчва първия проучвателен мандат на ГЕРБ-СДС. Какво предстои оттук нататък - темата в студиото на "Денят започва" коментираха политолозите Татяна Буруджиева и Димитър Ганев.

"Няма според мен интрига кой ще получи папката. Обикновено председателят на ПГ на ГЕРБ взима мандата", каза Татяна Буруджиева.

По конституционна процедура мандатът се взима от кандидата за премиер, посочен от парламентарната група, но това по никакъв начин не обвързва партията това да е окончателният ѝ избор при връщането на папката, посочи Димитър Ганев.

"Ако Бойко Борисов бъде кандидат, това ще е по-скоро послание към твърдия електорат на партията за едни предстоящи предсрочни избори през март. Ако бъде външно лице, това ще бъде мост и послание към други политически полета. Смятам, че вероятността да се изпълнят първият и вторият мандат е близо до нулата и възможността за съставяне на правителство минава през третия", коментира той.

ГЕРБ с два варианта за премиер: Борисов или неутрален кандидат в общо управление

Ако ГЕРБ предложат кандидат-премиер, различен от Борисов, то партиите, които евентуално биха се разбрали за третия мандат, ще могат да се разберат и за първия, смята Татяна Буруджиева.

"Ако предложението им е Борисов обаче, това означава, че действително ГЕРБ прави категорична заявка към избирателите си с ясното съзнание, че няма да им изберат правителството".

По думите на Буруджиева ГЕРБ са излезли от изолацията в Народното събрание, защото всички приети предложения в зала минават с техните гласове. Според нея в момента "Продължаваме промяната" и "Демократична България" сами се поставят в изолация.

Димитър Ганев посочи, че до момента е имало два варианта за управление.

"Първият беше т.нар. "евроатлантическа коалиция", другият - коалиция "Рашидов" или "хартиена коалиция" - но и в двете хипотези присъства ГЕРБ. В Народното събрание има три партии с мнозинство - ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Ако трябва да се направи мнозинство, някой от тези три субекта трябва да бъде част от управляващата конфигурация", коментира политологът.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Семейството на Рахийм Стърлинг е станало жертва на въоръжен грабеж, футболистът се връща в Англия
Семейството на Рахийм Стърлинг е станало жертва на въоръжен грабеж, футболистът се връща в Англия
Арестуваха актьора Явор Бахаров за притежание на марихуана
Арестуваха актьора Явор Бахаров за притежание на марихуана