Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Донев за Шенген: Марк Рюте прибегна до недостойни внушения, които едва ли ще бъдат забравени скоро

bnt avatar logo
от БНТ
10:37, 05.12.2022
Чете се за: 05:30 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството има готовност за ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия наложат вето на българското членство в Шенген. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев на брифинг в Министерския съвет, където проведе среща с министрите Иван Демерджиев, Николай Милков и Крум Зарков.

Вижте още в прякото включване на Тихомир Игнатов

Всички мерки ще бъдат целенасочени и в защита на националния интерес на България, която никога не е отстоявала позиции на разделение и двойни стандарти по отоншение на която и да е държава от ЕС и очаква същото отношение от останалите държави членки, посочи Донев.

"Повече от очевидно е, че позициите на премиера на Нидерландия и канцлера на Австрия са продиктувани по-скоро от вътрешнополитически съображения, отколкото от реално идентифицирани недостатъци по прилагането на шенгенските правила от страна на България".

Поражда се съмнение за прилагане на двойни стандарти, особено от страна на Нидерландия, смята служебният премиер. Той коментира изявлението на нидерландския премиер Марк Рюте и думите, че "българската граница се преминава нелегално срещу 50 евро".

"Отбелязваме, че в позицията си канцлерът на Австрия се позовава на недостатъци на шенгенската система като цяло, които по никакъв начин не могат да бъдат отговорност на българската страна, докато премиерът на Нидерландия прибягва и до недостойни внушения, които в България едва ли ще бъдат забравени скоро. Дългът ни пред паметта на тримата български гранични полицаи, които загинаха, охранявайки външната граница на ЕС, няма да го позволи".

Гешев: Прокуратурата няма данни българската границата да се преминава срещу 50 евро

Критериите за присъединяване към Шенген са покрити от България още през 2011 г. и това е добре известно на всички участници, включително на правителствата на Нидерландия и Австрия, подчерта Донев. Той припомни, че през последните месеци по инициатива на България и Румъния в двете страни бяха организирани проверки от ЕК с участието на заинтересовани държави членки от ЕС.

"Областите, обект на проверки, включиха издаването на визи, съдебното сътрудничество по отношение на миграцията и опазването на личните данни, най-чувствителните и важни сфери, определени от ЕК. И двете проверки завършиха с положителни за България резултати", заяви той.

Гълъб Донев определи изявлението на нидерландския премиер Марк Рюте като неубедително и посочи, че по инициатива на България посолството на Австрия у нас също е извършило проверка, но нидерландската страна не е пожелала да вземе участие.

"В този смисъл, изразените впоследствие от премиера на Нидерландия резерви, които се аргументират с липсата на увереност именно по отношение на изпълнение на критериите за членство на България, не само звучат повече от неубедително, но се опровергават от заключенията на Европейската комисия и противоречат на становищата на всички държави членки и на недвусмисленото становище на Европейския парламент", каза той.

По отношение върховенството на закона Донев припомни, че още през 2019 година Европейската комисия е излязла с ясно становище, че България е покрила шестте основни приоритета по Механизма за сътрудничество и проверка и оттогава не се налага изготвянето на нови доклади за страната ни.

Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че Марк Рюте "не отправя обвинения, а изказва предположения" относно българската граница. На тези предположения обаче противостоят положителните доклади от двете проверки в България на мисиите на ЕС и проверката от посланика на Австрия, която дава надежди, че страната може да промени позицията си, посочи министърът.

"Основните възражения на Нидерландия всъщност не са свързани с границите, а с прилагането на механизма за сътрудничество и проверка, който отпадна в България през 2019 г. Нидерландия очаква доклад, какъвто няма как да получи. Спорно е дали една такава позиция на практика не обезсмисля нормите, върху които се гради ЕС и органите и институциите на ЕС", каза той.

На 8 декември предстои Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да гласува за разширяването на Шенген. Очаква се Нидерландия да се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но да блокира приемането на България. Предвижда се министрите да гласуват в две отделни решения - едното - за приемането на България и Румъния и второто - за приемането на Хърватия. За одобряване на решенията се изисква единодушие.

Инициативата за срещата при премиера Гълъб Донев идва на фона на остри реакции от българските власти и политическите сили по повод позицията на Нидерландия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Николай Габровски: Ще разчитаме на хора, които са отдалечени от партийните структури
Проф. Николай Габровски: Ще разчитаме на хора, които са отдалечени от партийните структури
Страхотен Антъни Дейвис вкара 55 точки при успех на ЛА Лейкърс в НБА
Страхотен Антъни Дейвис вкара 55 точки при успех на ЛА Лейкърс в НБА