НОВИНИ

Нидерландия блокира България за Шенген, подкрепя Румъния и Хърватия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:48, 02.12.2022 (обновена)
5455
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Нидерландия ще гласува следващата седмица против приемането на България в Шенген и ще подкрепи членството на Румъния и Хърватия. Правителството в Хага е взело решението на заседанието си днес. Разширяването на Шенген е в дневния ред на съвета на министрите на вътрешните работи на заседанието им на 8 декември в Брюксел. За да бъде приета в Шенген, страната ни трябва да получи единодушна подкрепа.

Министърът на вътрешните работи на Нидерландия Вопке Хукстра каза след днешното заседание на правителството в Хага, че още е "твърде рано" за приемане на България в Шенген. Според него Нидерландия може да гласува в подкрепа на София, едва след като стане ясно, че в страната ни има добре функционираща правраздавателна система, която е в състояние да се бори с корупцията и организираната престъпност.

Според премиера на страната Марк Рюте решението може да бъсе взето и следващата година. Но на този етап все още има притеснения за опазването на външните граници на ЕС. Рюте смята, че в момента има риск през България да преминава мигрантски поток. Премиерът на Нидерландия смята, че трябва да бъдат изключени практиките на нелегално преминаване на границата с Турция срещу, по думите му, "банкнота от 50 евро".

Държавният секретар на Нидерландия по въпросите на бежанците и миграцията Ван дер Бюрг коментира, че много хора в Европа са се опитали да окажат натиск върху Нидерландия да си смени позицията за България. "Но ние можем да се противопоставим на натиска. Много е просто - ако спазваш правилата и отговаряш на критериите, си добре дошъл в Шенген", коментира той.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Формула 1 отложи Гран при на Китай за четвърта поредна година
Формула 1 отложи Гран при на Китай за четвърта поредна година
Тибо Вион удължи договора си с ЦСКА
Тибо Вион удължи договора си с ЦСКА