НОВИНИ

Преди Никулден: Как да разпознаем прясната риба?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
14:23, 02.12.2022
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Засилени проверки на агенцията по безопасност на храните преди Никулден. До момента не са открити съществени нарушения.

Инспектори от Агенцията проверяват основно обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси. При проверките се следи за наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на сроковете и условията на съхранение, изискванията за етикетиране, както и за наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти.

Подробности вижте във видеото.

Контролните органи обръщат специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.

Как да познаем дали рибата е прясна?

Върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време.

Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите – бистри. При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

Инспекторите призовават потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск. При съмнения за нередности могат да подадат онлайн сигнал през сайта на БАБХ или на горещия телефон 0700 122 99.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комфортна победа в Стара Загора прати ЦСКА 1948 на 1/4-финал за Купата на България
Комфортна победа в Стара Загора прати ЦСКА 1948 на 1/4-финал за Купата на България
Гледайте Гана - Уругвай от 17:00 ч. на bntsport.bg
Гледайте Гана - Уругвай от 17:00 ч. на bntsport.bg