ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Преди Никулден: Как да разпознаем прясната риба?

Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Video Player is loading.
Текущо време 0:00
Продължителност -:-
Заредено: 0%
Тип на потока НА ЖИВО
Оставащо време -:-
 
1x
    • Глави
    • descriptions off, selected
    • Спряни субтитри, selected
      Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
      Слушай новината
      00:00
      00:00

      Засилени проверки на агенцията по безопасност на храните преди Никулден. До момента не са открити съществени нарушения.

      Инспектори от Агенцията проверяват основно обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси. При проверките се следи за наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на сроковете и условията на съхранение, изискванията за етикетиране, както и за наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти.

      Подробности вижте във видеото.

      Контролните органи обръщат специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.

      Как да познаем дали рибата е прясна?

      Върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време.

      Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите – бистри. При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

      Инспекторите призовават потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск. При съмнения за нередности могат да подадат онлайн сигнал през сайта на БАБХ или на горещия телефон 0700 122 99.

      Чуйте последните новини, където и да сте!
      Последвайте ни във Facebook и Instagram
      Следете и канала на БНТ в YouTube

      ТОП 24

      Най-четени

      Product image