НОВИНИ

ГЕРБ ще предложи проектокабинет, възможно е и правителство на малцинството

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:26, 02.12.2022
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ ще предложи със сигурност проектокабинет след като получи първия мандат от президента Румен Радев. Това заяви заместник-председателят на партията Томислав Дончев.

Кой ще е номинираният за премиер ще стане ясно в понеделник, а какъв ще е съставът на проектокабинета - до 10 дни, уточни той. Допълни, че кандидатурата ще бъде посочена от парламентарната група на ГЕРБ-СДС и отказа да коментира дали това може да бъде Десислава Атанасова.

Има ли подкрепа за мандата на ГЕРБ - вижте политическите реакции

От думите му стана ясно, че е вероятно проектокабинетът на ГЕРБ-СДС да е правителство на малцинството.

"Разговорите не са спирали. Всички опити да бъдат проведени преговори за съставяне на кабинет, се оказаха невъзможни, защото политическите сили, с които имаме идеологически сходства в програмите и целите, нямат очевидна склонност да водят подобни разговори. Ще използваме оставащата седмица или 10 дни във всякакъв вид опити - публични, регламентирани, да осигурим политическо бъдеще на кабинет с първия мандат, което не изключва и формата кабинет на малцинството. Да, това няма как да е коалиция на база споразумение, защото очевидно е невъзможна, няма как да е аритметична коалиция, последната възможност е правителство на малцинството. Това не трябва да бъде изключено. Ще бъде наш кабинет - дали е възможен? Труден, но възможен", каза Дончев.

Според него президентът е предоставил достатъчно време за разговори и консултации на партиите, те не са го използвали по най-добрия начин.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДПС предлагат държавата да поеме контрола върху "Лукойл" при нужда
ДПС предлагат държавата да поеме контрола върху "Лукойл" при нужда
Задържаха на АМ "Марица" мъж, превозващ нелегални мигранти
Задържаха на АМ "Марица" мъж, превозващ нелегални мигранти