Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Пътен ремонт в Пловдив събори част от читалищна ограда

от БНТ
09:15, 02.12.2022
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Ремонт на пътен участък в Пловдив доведе до събарянето на част от ограда и подпорна стена на читалище в града. От ръководството на културния дом твърдят, че тези действия застрашават конструктивното състояние на сградата.

Вече месеци наред улица „Даме Груев“ в Пловдив е затворена за ремонт, който предвижда разширяване на участъка и премахването на паважната настилка. На няколко пъти пусковият срок бе удължаван, което предизвика гражданско недоволство и сериозни затруднения с трафика. Поредният проблем, за който алармират работещи в района, е съборена от багерите част от бетонната ограда на читалище „Христо Ботев“, което се намира непосредствено да пътното платно.

"Трябваше да се премахне само цветарникът и плочките на тази площадка, а виждате за какво става въпрос – те са влезли около 3 метра навътре и с една много дълбока дупка", заяви Мирослава Георгиева, секретар на читалище „Христо Ботев“, Пловдив.

"Кой сега ще задържа тук цялото това напрежение. Писал съм има ли изчисление на вибрациите, които ще минават тук транспортните средства, изобщо така прехвърлиха...", заяви Красимир Воскресенски, председател на читалище „Христо Ботев“, Пловдив.

От читалището са притеснени, че вече има пропуквания по сградата и търсят отговорност от фирмата изпълнител. Смятат, че всичко се случва с мълчаливото съгласие на възложителя - в случая община Пловдив.

"Става въпрос за престъпна безотговорност от страна на възложителя и за вандализъм от страна на изпълнителя. Аз съм написал в министерството на проф. Минеков: SOS - спасете читалищната сграда", коментира Красимир Воскресенски.

Според съгласувания от всички компетентни институции проект при културния дом на ул. „Даме Груев“ ще бъдат изградени две рампи за хора с ограничена подвижност. След като те бъдат готови ще се пристъпи към възстановяването на подпорната стена и оградата, твърдят от община Пловдив.

"Аз не знам как ще я възстановят в стария й вид след като това, според мен, е една много стара технология, която вече не работи никой с тази технология и с тези материали", заяви Мирослава Георгиева.

"Разбито е това нещо и казват, че тук ще правят рампа. Рампата я има в проекта... тази рампа обаче е зад оградата, а виждате какви огромни бетонови блокове има. Тия бетонни блокове, неразделна част от сградата е оградата и тя прекратява вибрациите и задържа сградата да не се плъзга в дясната страна", каза Красимир Воскресенски.

Различните форми в читалище „Христо Ботев“ в Пловдив в момента посещават 180 деца. Заедно с част от родителите и ръководителите на групи са изпратени писма до редица институции с искане за съдействие. Обмисля се и жалба до прокуратурата.

"Притеснявам се първо за здравето и живота на децата и на родителите. Второ се притеснявам заради нарушената естетика в сградата и заради конструктивните нарушения в сградата", заяви Мирослава Георгиева.

От община Пловдив обаче са категорични, че над обекта се осъществява ежедневен строг контрол от строителен надзор. Уверяват, че всяка седмица на терен се правят и съвместни оперативки с фирмата изпълнител, а строителите са уведомени за всички сигнали на гражданите и са предприети нужните действия.

Репортер: Николай Райшинов

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
65-годишна жена беше блъсната на пешеходна пътека в Русе
65-годишна жена беше блъсната на пешеходна пътека в Русе
Берое и ЦСКА 1948 ще определят следващия 1/4-финалист за Купата на България
Берое и ЦСКА 1948 ще определят следващия 1/4-финалист за Купата на България