НОВИНИ

Радостин Василев: Избори се фалшифицират с хартия, след снощи машината вече е един принтер

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 02.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Дебатът за фалшификацията на изборите мина съвсем в началото при първите два параграфа. За мен е безспорно ясно и опитът показва, че 12 години назад във времето избори се фалшифицират с хартия. Това заяви в студиото на "Денят започва" депутатът от "Продължаваме Промяната" Радостин Василев.

"През последните два-три избора, когато машините вече са въведени, няма нито един доказан случай на злоупотреба с вота на гражданите. Има доста досъдебни производства за злоупотреба с бюлетини, които вървят срещу членове на СИК. Държавата, в която нищо не се случва и там не се случва нищо. Гаранцията на машината беше много сериозна до снощи, че може да се направи справка от разписката, която излиза с нейното броене за резултата, който излиза от машинния протокол. След снощи машината вече разпечатва разписката и тя е един принтер и СИК в края на деня брои тези разписки и създава отново хартиен протокол.

Той уточни, че вече няма да има машинен протокол, което ще създаде огромен хаос и допълни:

"Имаме едни бюлетини, които накрая брои секционната комисия, имаме едни разписки, които според предложението се наричат вече бюлетини от машинно гласуване и отново ги брои секционна комисия. Създават се два протокола, те се обединяват в един протокол, което ще предизвика огромни грешки и ще имаме най-тежките избори, които някога са провеждани в България".

Според него хубавото е, че все пак остана записа в машината и ще има памет, но за да се достигне до флашпаметта ще трябва да се водят дела, т. е. някой трябва да оспорва изборите и няма желание от страна на тройната "хартиена коалиция" да има гаранция - да се принтира нещо от машината.

"ЦИК ще разполага с флашките от всички СИК-ове, но не може да ги предоставя свободно. Трябва да са оспорени изборите. Сега беше много просто - ако имаше някакво разминаване между разписките от машините и ако има разминаване с протокола, се проверяваше отново и се установяваше къде е проблемът. Сега вече тези разписки се наричат бюлетини от машинно гласуване и на тях се слагат печати. Те се броят, създава се протокол и самата СИК вече няма с какво да сравни това, което е изброила и това създава предпоставки за фалшификации, за огромно количество грешки", обясни още Радостин Василев.

По думите му снощи "хартиената коалиция" въведе на практика един принтер за хартиени бюлетини чрез електронно гласуване.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лечева: Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор
Лечева: Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор
Четири мача слагат край на груповата фаза на Мондиал 2022
Четири мача слагат край на груповата фаза на Мондиал 2022