НОВИНИ

След 17 часа дебати НС остана без кворум. Разглеждат Изборния кодекс до край на следващото заседание

Милена Кирова
от Милена Кирова
02:50, 02.12.2022 (обновена)
Чете се за: 17:07 мин.
Политика
Слушай новината

Близо 17 часа депутатите обсъждаха в пленарната зала промените в Изборния кодекс. Разглеждането беше съпроводено от дълги дебати, бавене и скандали.

След 1.30 часа през нощта председателстващият парламента Кристиан Вигенин поиска проверка на кворума. Регистрираха се само 34 депутати. Вигенин обяви, че дебатът по Изборния кодекс продължава, но гласуването прекъсва поради липса на кворум.

След почивка и председателски съвет, депутатите разгледаха още два параграфа и към 3.00 часа приключиха работа. Гласуването и разглеждането на кодекса до край остана за следващото заседание.

Какво успяха да гласуват депутатите до момента:

  • На следващите избори ще гласуваме и с хартия, и на машини.
  • Резултатите ще се записват и на флашки. Но протокол от машината няма да се разпечатва.
  • Район чужбина остана, но без яснота за броя на определянето на мандатите зад граница.
  • Вместо тъмни стаички ще има паравани.
  • Ще има и видеозаснемане в изборния ден.
  • Заявленията за нова секция в чужбина остават 40.

ХРОНОЛОГИЯ НА ДЕБАТИТЕ:

Със 124 гласа "за" НС реши да върне хартиената бюлетина като право на избор за гласуване в секциите с над 300 избиратели. С подкрепата на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП беше решено да се гласува смесено.

ГЕРБ-СДС и БСП подкрепиха изненадващо предложение на ДПС да отпаднат сегашните машини с тъчскрийн и да бъдат въведени сканиращи устройства. Това предложение по-късно беше отхвърлено, но събуди напрежение. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" напуснаха залата в знак на протест.

Връщат хартиената бюлетина като право на избор за гласуване в секциите с над 300 души

Парламентът прие ЦИК да предоставя достъп до изходния код и документацията на машините на представителите на партиите и коалициите, получили над 4% на последните избори.

Кодът не може да се дава по-рано от 10 дни преди изборите. Одобрено беше след края на изборния ден да се прави извадкова проверка на криптографските идентификатори пред наблюдатели и представители на партиите и коалициите.

"ЦИК не може да налага и ограничение на лица на база на образователни критерии", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

"Всеки, който иска да има достъп до изходния код, за да няма съмнения", каза Божидар Божанов от ДБ.

Отхвърлено беше предложението на "Възраждане" за видеозапис на изборния ден.

Депутате приеха за отпечатването на бюлетина от машинното гласуване да се използва специална хартия с допълнителни защити, които са различни за всеки избор.

Народното събрание запази район "Чужбина".

"Продължаваме промяната" настояха да се изработи методика за броя на мандатите зад граница. ГЕРБ-СДС предложиха в по-спокойна атмосфера след приемането на кодекса да се изготви експертна група за целта.

Асен Василев, ПП: Какво става с район чужбина, госпожо Атанасова? Ако има предсрочни избори, МИР чужбина ще трябва да е избирателен район. Тук е моментът не само да го възстановим, но и да дадем насоки на ЦИК на каква база да се разпределят мандатите. Преброяването излезе официално и то също трябва да бъде отразено в разпределение на мандатите. Нашето предложение беше това да стане на база на данните, които между ЕСГРАО и МВР какъв е броят на гражданите, които през последните 6 месеца не са влизали в страната.

Йордан Цонев - председателстващ: Мъртви души няма. Душата живее вечно. Това да разведрим обстановката.

Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС: Нашата група ще отхвърли предложението да няма МИР чужбина. Смятам, че в момента на второ четене ще бъде трудно в настоящия закон да внесем методиката за разпределение на мандатите като текстове. Методиката предлагам да обсъдим в по-спокойна атмосфера. Да формираме работна експертна група с МВР и ГРАО, за да няма ощетени български граждани и ощетени райони тук. Защото никой не е правил преброяване в чужбина.

Асен Василев: Аз не мисля, че преброяването в чужбина е възможно. Можем да го направим като засечем две бази данни - ЕСГРАОН и МВР. Промяната не е правена до сега, но няма драматично да промени изборния резултат.

НС реши ЦИК да предоставя достъп до кода на машините на партиите с над 4% на последните избори

Мирослав Иванов, ПП: Да, не трябва да се бърза, но от ГЕРБ го разбраха, когато сме на второ гласуване.

Петър Чобанов, ДПС: Къде в ЕС има район "Чужбина" и как той е уреден?

Искрен Митев, ПП: Ние всеки път напомняме на хората в чужбина защо те са избягали от България. Мъртвите души много често решават изборите за някои партии.

Мирослав Иванов: В коя държава от ЕС 25% от нейното население живее в чужбина. Господин Манев вие сте тези, които изгонихте българите в чужбина. Проблемът е само във вашите глави. Правите внушения, че изборният процес може да бъде манипулиран.

Снимки: БГНЕС

Йордан Цонев: Да не забравяме, че 500 000 български граждани бяха депортирани с етническо прочистване.

Мустафа Карадайъ, ДПС: В секцията положените подписи са 168, разписките са 168, гласовете от машинното гласуване са 168. Действителните гласове са 166. Двата гласа някъде са изчезнали и то някъде в машината.

Божидар Божанов, ДБ: Когато се развяват протоколи от трибуната, този, който ги развява да казва номера на секцията, за да може да се провери.

Асен Василев: Внесли сме искане за изслушване на председателя на ЦИК, за да каже има ли несъответствие в протоколите.

Мустафа Карадайъ: Този дебат трябва да продължи, за да стане ясно какви машинации стават с машините.

Цветелина Заркин, ПП: Не е имало разминаване между протокола и контролните разписки.

Цончо Ганев, "Възраждане": ПП вече си изсмукват от пръстите какви простотии да кажат.

Депутатите решиха: тъмната стаичка остава в историята и се заменя от паравани за гласуване.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" обвиниха ГЕРБ и БСП, че искат да превърнат машините в принтери, с които може да се печатат неконтролируемо бюлетини. ГЕРБ увериха - защита на разпечатаните бюлетини ще има.

Депутатите решиха: вотът ще се записва на флашката.

Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС: Никой не е отменил машинното гласуване. Запазва се и паметта чрез т.н. вълшебна флашка. Никой не говори за разписка от машинно гласуване, пише бюлетина. Видът и защитата трябва да е такава, че никой да не може да види вота на избирателя.

Калина Константинова, ПП: Това не е начинът, по който могат да се обезпечат едни честни и прозрачни избори. Това е мазало, което приемате.

Радостин Василев, ПП: Вие мажете да кръстите хартийката - това просто е разписка. Тази машина има възможности за принтиране. После хора ще ги броят тези хартийки, а ние това се опитвахме да избягаме в 45 НС. Нещо не може да гарантира с тези хартии. Те ще се броят ръчно. Вече имаме субективния фактор на секционната избирателна комисия.

Надежда Йорданова, ДБ: Правим крачка затова машините за гласуване да се превърнат в принтери. След като приемахме изискването в машината да се записва гласа на гласоподавателя, с флашки, без флашки, запис няма.
Какъв да ми е стимула да гласувам с машина, защото моят вот няма да бъде отчетен машинно.

Асен Василев, ПП: Вие не въвеждате хартиена бюлетина, за да дадете избор, а унищожавате машинния вот. Бюлетината е защитена със сериен номер. Няма как да се защити със сериен номер бюлетина от принтера на машината. Във всяка секция слагаме принтер, с който може да се печатат неконтролируемо бюлетини.

Георги Свиленски, БСП: Никой не е премахнал машините. В тая машина ще има памет. Резултатът ще бъде сметнат в машината. Когато ви е удобно наричате разписката разписка, а когато трябва да е бюлетина я наричате касова бележка. Тези бюлетини ще бъдат преброени от СИК и ако има проблем с резултата, информацията в машината ще може да бъде сверена. Машината не е принтер.

Надежда Йорданова, ДБ: Ще има още повече грешки, защото бюлетините са по-малки и това допълнително ще напрегне хората.

Божидар Божанов, ДБ: Казвате, че искате да отнемете възможността гласа да бъде преброен машинно. Нека запазим машинния протокол във формата на флашка.

Асен Василев, ПП: Каква е защитата на тази разпечатана бюлетина. Защо колегите от БСП толкова много се радват, че на практика няма да има машинно гласуване. Те ще имат хартия, защо искат възможността да отнемат правото на другите избиратели. Защото не разбират от новите технологии или защото са в една интрига да обяснят защо са им паднали процентите толкова на последните 4 избора.

Христо Даскалов, ПП: Нося ви една флашка, това е вълшебната флашка на Деси. В нея имам електронен подпис. С него се подписват сделки. Вие натискате с пръстчето едно квадратче и накрая се създава запис. Ако някой има проблем да създаде запис на флашка и след това да го види, моля да дойде в моя кабинет, ще му покажа и ще го науча. Нека приключим тази срамна дискусия.

Атанас Зафиров, БСП; Като че ли сме африканско племе, та ние ще ни обяснявате какво е машина и компютър. Ние от 30 години правим избори. Нямаме доверие в тези машини.

Асен Василев, ПП: Приеха си я хартията. Въпросът е защо искат да осакатят машините. Светът върви в една посока и тя не е към хартията, бобените зърна или камъчетата.

Десислава Атанасова, ГЕРБ: За да има гаранция, че ще има данни за гласа на избирателя, предлагам да се добави изречение "гласът на избирателя се записва на записващо техническо устройство". Надявам се да спрем спекулацията. Така създаваме гаранция, че данните от машинното гласуване ще се запазят.

Милен Матеев, ПП: В момента гласуваме параграфа на лицемерието.

Нов скандал предизвика решението секционните комисии да броят бюлетините от машините:

Петър Куленски, ПП: Мнозинството на хартиената бюлетина има единствено намерение е да се върнат изборните манипулации. Единствената цел е да се върнат времената, когато Бай Ганьо от ГЕРБ правеше избори.

Георги Свиленски, БСП: На IT език ли да ви кажа? Ще се брои и машините не са принтери.

Асен Василев, ПП: Аз протокол от машината не виждам. Как ще се провери дали комисията е броила правилно. Внимателно четете текстовете, защото иначе ще произведете буламач.

Кирил Петков, ПП: Премахваме машинните протоколи и връщаме протоколите на ръка.

Надежда Йорданова, ДБ: Това означава връщането на човешката грешка в пълен мащаб. Връщаме опашките и недоверието. Връщаме сгрешените протоколи. 14 934 грешки в протоколите през април 2021. В близо една четвърт има несъответствия. 1 169 грешки в протоколите ноември тази година. Връщаме часовника назад.

Рамадан Аталай, ДПС: Чух Кирил Петков със сълзи как имало подправени протоколи. Предложихме Ви да не влезете в схемата на подменените протоколи. Ако бяхте тука, ако не бяхте излизали да посрещнете бащата на Кирил Петков, щяхте да видите машините - сканиращите.

Мартин Димитров, ДБ: Ако отпадне машинният протокол, следващите избори ще бъдат изборите с най-много грешки!

Любен Дилов, ГЕРБ-СДС: Аз разбирам какво правите. Имам по-висока клубна култура и мога да изкарам 52 часа тука. Поне измислете аргумент, с който не сте съгласни с преждеговорещите.

Цончо Ганев, "Възраждане": 12 часа е, искаме да пуснат химна на България.

Росен Желязков, председателстващ: Чисто технически трябва да видим може ли. Иначе бих го пуснал от своя телефон. Нямам плеър пред себе си.

Две гласувания по-късно, химнът зазвуча в зала.

Божидар Божанов, ДБ: Предлагам да отпечатваме протокол.

Асен Василев, ПП: Към протокола се добавя разпечатка от машинния протокол.

Мартин Димитров, ДБ: Тройно броене предлагате вие. Толкова грешки никога няма да е имало. Това ще са най-скандалните избори.

Асен Василев, ПП: Единственият вариант данните от машината да бъдат извлечени е пред съда след оспорване. Това означава на всеки следващи избори - 12 000 дела в съда.

Даниел Лорер, ПП: СИК брои вота на хартия. СИК преброява машинните вотове. Какво беше толкова недопустимо машините да броят и те? Прозрачността на изборите е само наш приоритет, не ваш.

Рамадан Аталай, ДПС: За да няма грешки какво трябваше да направите - да гласувате с бюлетина и да пускате в сканиращата машина.

Асен Василев, ПП: Единственото, което трябваше да направим, е да не пипаме Изборния кодекс.

В 1.30 часа през нощта председателстващият Кристиан Вигенин констатира, че няма кворум.

"Моята преценка е - да продължим обсъждането и дебата, а гласуването ще стане, когато има кворум", каза той.

"Вие отчетохте 34 човека. Ако смятате, че е редно с 34 човека да се обсъжда Изборния кодекс, това е безумие", каза Кирил Петков.

"Вие можете да имате партийна заръка да изнасилите Изборния кодекс. Това е гавра и опит по тъмна доба да се откраднат гласовете на българските граждани, а след това да крадете и от бюджета. Ние ще стоим тука. Никакви кристали. Имаме една водичка. Това е", каза Асен Василев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облачно време с по-високи температури
Облачно време с по-високи температури
Япония - Испания 2:1
Япония - Испания 2:1